До 13 април: Извънредно положение заради коронавируса

11:23, 13 мар 20 25 8382 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Народното събрание прие решение да се обяви извънредно положение в страната заради коронавируса, което да е в сила от днес до 13 април, предаде репортер на TOPNOVINI.BG. Предложението дойде от Министерски съвет след двучасово заседание снощи.

Премиерът Бойко Борисов заяви: "Извънредното положение ни е нужно главно за недисциплинираните хора, които разнасят заразата". Той подчерта, че ще настоява за актуализация на бюджета, за да бъдат стимулирани лекарите и медицинските специалисти, които са "на първа линия". "Ако се запази спадането на потреблението, в края на годината с минимум 3 млрд. лева бюджетът няма да бъде запълнен", обяви премиерът. 

Борисов ще иска разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен заради затварянето на границите, което ще възпрепятства транспорта ни.

Три деца са заразени с коронавирус

Извънредното положение беше въведено единодушно, с 201 гласа "за". От ГЕРБ обявиха мярката за "абсолютно небходима и навременна". От БСП подчертаха, че очакват "комплексен държавничски подход, с поглед в бъдещето". Според ДПС решението е "навременно и правилно", а за патриотите "крайно необходимо". 

"Развълнуван съм и съм горд от българския парламент. От това, че в един тежък момент показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречия, а да мислим преди всичко за народа си", заяви Бойко Борисов. 

Извънредно положение - що е то?

Премиерът предложи всяка парламентарна група да излъчи финансов или икономически експерт, и да се събере Национален щаб за последствията от коронавируса. "В една по- спокойна обстановка да знаем с какви пари разполагаме, колко можем да похарчим. Когато актуализираме бюджета да знаем тази "мазнинка" на държавата как да я разпределим във времето", коментира Борисов. 

"1400 лица са тествани за коронавирус у нас до момента. Установените положителни случаи са 23", обяви началникът на ВМА ген.- майор проф. Венцислав Мутафчийски. "Вече не се явяват единични случаи- започва масово обявяване на случаи", подчерта той и уточни, че има 3 гнезда на инфекция, които са независими едно от друго.

Мутафчийски посочи, че проблемът със защитните облекла е решен. "България има повече болнични легла на глава от населението от почти всички европейски държави, с изключение на Германия, но това не е успокояващо, коментира той и обяви, че се търсят начини за бързо снабдяване с дихателна апаратура. Натискът към лабораториите е голям, като се работи за намиране на резерви.

Още смъртни случаи и забрани по света заради коронавируса

"На прага сме на избухване на случаите, дали ще бъде другата или по другата седмица, но това предстои", заяви проф. Мутафчийски и даде пример как на прага на епидемията пътуванията по аерогарите са се увеличили с 30%. Едва последното денонощие е регистрирано намаление. Той поясни, че щабът предлага мерките с цел по- бавно протичане на епидемията, за да се намали натискът върху здравната система. 

"Ситуацията се променя всеки час, не е екзотика, че сме правили изявления посред нощ", коментира началникът на ВМА.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама