ЕС увеличава средствата за борба с коронавируса

15:00, 13 мар 20 25 1931 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия изрази днес готовност да бъдат осигурени 37 млрд. евро за борба с разпространението на коронавируса, съобщава Нова телевизия. 

ЕС създава инвестиционен фонд за борба с коронавируса

Това е увеличение с 12 млрд. евро спрямо първоначално обявената сума за противодействие на епидемията. "Държавите в ЕС трябва да се чувстват свободни да предприемат всякакви мерки, които преценят за необходимо за предпазването на бизнеса и работниците в тази обстановка", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя настоя предприеманите мерки срещу епидемията да бъдат съразмерни и съгласувани на европейско равнище. "ЕК дава максимална гъвкавост на правителствата в спазването на правилата за бюджетите и държавната помощ", поясни Фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Още смъртни случаи и забрани по света заради коронавируса

"Предвижда се по инвестиционния план "Юнкер" да бъдат осигурени 100 млрд. евро за заеми за малките и средните дружества. Ще направим всичко необходимо в подкрепа на хората и икономиката", заяви Фон дер Лайен.

Тя добави, че пълното затваряне на европейските граници не е желателно. По нейните думи би било оправдано да бъдат предприети допълнителни санитарни мерки по границите. "Едностранните мерки не са добро решение", коментира фон дер Лайен.

"Не можем да спрем заразата, но е възможно и много важно да забавим скоростта на разпространението й, ЕС може да устои на това предизвикателство", добави председателят на комисията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама