До 29 март ще работят само хранителните магазини и аптеките

21:26, 13 мар 20 25 9292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Mинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се въвеждат следните противоепидемични мерки в страната до 29 март.

Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение;

Преустановяват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини;

Извънредно положение - що е то?

Преустановяват се всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма;

Преустановява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други);

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания;

Преустановяват се детските и женски консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планови операции, включително присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията във всички лечебни заведения;

Заповедта е съобщена на всички регионални здравни инспекции и на министрите, имащи отношение към изпълнение на съответните мерки.

Регионалните здравни инспекции трябва да уведомят областните управители, кметовете на общини, директорите на ОДМВР и всички лечебни заведения на територията на съответната област за въведените противоепидемични мерки, както и съответните регионални управления на образованието за създаване на необходимата организация.

Срокът и обхватът на мерките може да бъде променян в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

Бензиностанциите остават отворени и работят в нормален график, съобщиха от Българската петролна и газова асоциация. Това са обекти от национално значение и не попадат в обхвата на заповедта за затваряне на търговски обекти, издадена от здравното министерство. 

От асоциацията посочват още, че компаниите разполагат с достатъчно голям резерв от горива и дефицит няма да има, поради което било излишно презапасяването. 

На служителите по бензиностанциите са раздадени индивидуални  предпазни средства - маски и ръкавици, а в обектите се прави дезинфекция на всеки 30 минути. Ограничено е използването на прибори за многократна употреба в магазините и кафенетата на обектите и се заменят с такива за еднократна.

На служителите е дадено указание по възможност да спазват дистанция от клиентите от 1,5 метра.  Насърчава се плащането с карти и клиентите сами да оперират с тях.

От Асоциацията на банките съобщиха, че обслужването на клиентите в банковите клонове ще продължи нормално, като ще се прилагат препоръките за повишена хигиена и сигурност, както на служителите, така и на клиентите. Клиентите могат да се възползват и от дигиталните услуги и канали за банкови операции, ако не желаят да посещават на място банкови клонове.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама