Акцент на деня: Сам вкъщи

17:30, 13 мар 20 25 5375 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От днес до 13 април в България е обявено извънредно положение заради разпространението на коронавирус. Предложението дойде след среднощно заседание на кабинета и бе гласувано единодушно от всички депутати в парламента.

Извънредно положение - що е то?

"Развълнуван съм и съм горд от българския парламент. От това, че в един тежък момент показваме на хората, че можем да преодоляваме не само противоречия, а да мислим преди всичко за народа си", заяви премиерът Бойко Борисов след гласуването.

До въвеждането на извънредни мерки се стигна, след като в последните дни броят на заразените с коронавирус у нас нарасна значително. По последни данни потвърдените случаи в България са 31 като един от тях завърши със смърт. Заболелите с коронавирус са от 4 области - София, Монтана, Плевен и Габрово, сред тях има и 3 деца. Изследвани до момента са над 1400 души, но случаите на заболели вече не са единични, а масови.

Десетки, завърнали се от рискови дестинации, и контактували със заразени, са поставени под карантина. През последните дни обаче станахме свидетели на системното й нарушаване. Именно заради това институциите у нас ще наложат сериозни мерки, които целят да ограничат социалните контакти и разпространението на болестта.

Заразата

Здравните експерти обясниха, че се намираме в началото на сериозния епидемиологичен подем. Според тях при нормални обстоятелства вълната от коронавирус може да продължи около 3 месеца като надеждите са затоплянето на времето да доведе до ограничаване на вируса. Те предупреждават, че пикът на заразата зависи от това какви мерки се вземат срещу нея.

Мерките

Според експертите основните мерки срещу коронавируса са ограничаване на контактите и спазването на хигиена, като спазването и на двете е в ръцете на всеки един от нас. За да стане това по-лесно и бързо се предлага ограничаване на пътуванията. Не се предвижда затваряне на границите, но външно министерство непрекъснато актуализира списъка с държавите, до които пътуването ще е забранено. Предлага се забрана за влизането на граждани на други държави при обявено бедствено положение.

Затварят се увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене. Отворени остават само магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите, както и банките и бензиностанциите.

Преустановяват се учебните занятия в училища, университети, детски градини и ясли. Почти 95% от учениците ще преминат на онлайн обучение.

Спира се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, включително спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си. Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения.

МВР и прокуратурата ще следят за спазването на карантината. В ромските квартали ще работят и медицински медиатори. Депутатите приеха до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева за нарушителите на карантината. 

Обмисля се и въвеждането на специална клинична пътека за заболяването. Ще се вземат бързи мерки за преструктурирането на болници в страната, които да могат да поемат пациенти с коронавирус. Достъпът на хронично болни до болнични заведения няма да бъде ограничаван.

"Налагането на драстични мерки имат своята цена, но това е единственият шанс да редуцираме темповете на заразата, а разликата се мери в човешки животи. Именно заради това мерките са безалтернативни", обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Цената

Действията на държавата обаче имат своята висока цена - щетите за бюджета се изчисляват на минимум 3 млрд. лв. при сегашните темпове на спада на потреблението. Ето защо премиерът обяви, че ще предложи актуализация на бюджета. Със средствата ще се стимулират и лекарите, които са на първа линия в борбата с болестта.

Българската стопанска камара настоя за свикване на спешен антикризисен бизнес съвет. Те подкрепиха мерките на правителството, но и изразиха притеснения за негативното отражение на кризата върху тяхната дейност.

От туристическия бранш обявиха, че кризата в сектора вече е факт и поискаха помощ от държавата. Те отчетоха драстичен спад в резервациите и съобщиха, че почти 60% от фирмите ще трябва да освободят персонал. За да се облекчи ситуацията им те поискаха "данъчна ваканция" за една година и държавата да поеме осигуровките на служителите им.

Реакцията

Държавната комисия по стокови борси обяви, че от обявяването на първия случай на коронавирус у нас този момент не е отчетено поскъпване на хранителните стоки, нито повишено потребление. Складовете са заредени, а търговците са проявили адекватна реакция и не са използвали момента за спекулации. От там съобщиха, че не е необходимо презапасяване с продукти.

Харнителната индустрия също обяви, че гладни хора няма да има, а земеделският министър обяви, че разполагаме с достатъчно хранителни ресурси.

Преди няколко дни големите търговски вериги у нас също призоваха своите клиенти за спокойствие като обясниха, че са създадени условия за ритмични доставки и не се очаква недостиг на хранителни стоки и материали от първа необходимост. До този момент единствено магазините от веригата "Фантастико" обявиха ограничения за достъпа на клиенти с цел да се избегне струпване на хора в затворено пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама