Светият Синод в Гърция свиква извънредно заседание заради коронавируса

07:45, 14 мар 20 / Свят 25 1854 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Атинският архиепископ Йероним свиква в понеделник извънредно заседание на Светия Синод на гръцката църква по повод развитието на епидемията от коронавирус, съобщи БГНЕС. В страната вече има близо 200 диагностицирани болни, голяма част от които в района на Патра.

Първа жертва на коронавируса в Гърция

Там беше и първата жертва на болестта, 66-годишен пенсионер, заразил се с група гръцки поклонници в Йерусалим. Светият Синод вече преустанови дейността на катехизаторските школи и детските занятия, като функционират с нов режим само благотворителните учреждения. Ръководството на Гръцката църква обсъжда възможността да се ограничат богослуженията в храмовете до Лазарова събота.

Правителството вече затвори училищата, стадионите, театрите, кината и ресторантите. Не се обсъжда отмяна на неделните богослужения, но вероятно ще бъдат ограничени вечерните и утринните богослужения, както и преждеосвещените литургии за поне две седмици. Храмовете също няма да бъдат затваряни. Поради великопостния период в храмовете не са планувани сватби и кръщенета, на които се събират много хора. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама