МВнР с информация за мерките и ограниченията в 90 държави заради коронавируса

16:04, 14 мар 20 25 2628 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Министерството на външните работи отново призоваха българските граждани да се въздържат от пътувания зад граница освен при крайна необходимост.

Те дадоха препоръки на сънародниците ни, които се намират в чужбина или планират пътуване.

- Да следят информацията, предупрежденията и съветите, които МВнР публикува на сайта си.

- Информацията може да бъде намерена и в рубриката за съобщения на дирекция „Ситуационен център“ https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/listing и в рубриката „Пътувам за“ за всяка отделна държава https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

- Да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, в която се намират.

- При необходимост от съдействие да се свържат на денонощните ни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56; 02 948 3052; 02 948 2552; 02 948 2085 и на имейл адрес [email protected]

Информация за мерките, които се взимат в България, може да се намерят на сайта на Министерството на здравеопазването: https://www.mh.government.bg/bg/

Wizz Air спира всички полети до Полша

От МВнР съобщават и актуална информация за ограниченията в придвижването.

Във връзка с разпространението на болестта COVID-19 в световен мащаб и обявената от Световната здравна организация пандемия Министерството на външните работи повиши индекса на риск при пътуване за следните държави:

Иран – ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната);

Република Корея – ниво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост);

Испания – ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост);

Франция – ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост – регионите Гранд Ест, Ил дьо Франс, О дьо Франс, Оверн-Рона-Алпи,  Бургундия-Франш-Конте, Прованс-Алпи-Лазурен бряг, остров Корсика, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус, като обстановката в цялата страна остава изключително динамична);

Германия – ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост – провинциите Бавария, Баден Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус);

Япония – ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост – префектурите Хокайдо, Аичи, Осака, Токио, Канагава, Хього, Чиба, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус.);

Швейцария – ниво на риск 2 (Повишено внимание - осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната);

Норвегия – ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната);

Дания – ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната);

Швеция – ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната);

Нидерландия - ниво на риск 2 (Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната);

САЩ - ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Остават повишени нивата на риск при пътуване до Китай – ниво 5, Италия – ниво 4.

Нова информация за ограничения в придвижването в Южна Америка: 

Бразилия: Въведен е контрол на входните пунктове на страната. Към момента Бразилия не е затворила граници.

Еквадор: Въведен е засилен контрол на входните пунктове, поставяне под домашна изолация на всички пътници, които пристигат от страни с най-голям брой регистрирани случаи на COVID-19. Към момента Еквадор не е затворил границите си.

Перу: Има засилен контрол на входните пунктове на страната. Към момента Перу не е затворил граници. Всички лица, пристигащи от Испания, Франция, Китай и Италия ще бъдат поставяни под домашна изолация.

Венецуела: Няма въведени ограничителни мерки по отношение режима на влизане и излизане в страната.

Колумбия: Има контрол на входните пунктове на страната. Преустановява се транзитът на пътнически кораби през страната, като се налага забрана на пътническите кораби да акостират в колумбийски води. Към момента Колумбия не е затворила границите си. Дадени са насоки на хотелските вериги, за поставяне под доброволна изолация на чужденците, пристигащи в страната.

Гвиана: Към момента Гвиана не е затворила граници.

Суринам: Правителството ще изпрати повече военен персонал по граничните пунктове на страната. Суринам затваря границите си. От 14 март пътници от страни с огнища на COVID-19 няма да бъдат допускани на територията на Суринам за период от 30 дни. Предвижда се забрана за полети от 14 март 2020 г. За момента не е ясно за кои полети става въпрос. Въведени карантинни/ограничителни мерки за гражданите.           

Мексико: Единствените възможни маршрути са въздушни. Мексико не е въвел ограничения върху въздушния транспорт.

Гватемала:  Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Германия, Испания, Франция, Италия, Република Корея, КНДР, Ел Салвадор, Иран и Китай. Единствените възможни маршрути са въздушни. Гватемала е въвела ограничения за идващите от Испания, Германия, Италия и Франция, което значително ограничава възможностите за завръщане поради ограничени полети и в двете посоки. Обходните маршрути са през САЩ или Мексико.

Белиз:  Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Китай. Единствените възможни маршрути са въздушни. Белиз няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ.

Ел Салвадор: Въведена забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване. Единствените възможни маршрути са въздушни. Ел Салвадор няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико, Панама и САЩ.

Хондурас: Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Германия, Испания, Франция, Италия, Република Корея, Иран и Китай. Единствените възможни маршрути са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Ел Салвадор, Панама и САЩ.

Никарагуа: Единствените възможни маршрути са въздушни. Никарагуа няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико, Панама и САЩ.

Коста Рика: Има засилен контрол на граничните пунктове в страната.Единствените възможни маршрути са въздушни. Коста Рика не е въвело ограничения върху въздушния транспорт.

Панама: Въведени са по-стриктен граничен контрол и ограничения за пътуващи от Китай, Република Корея, Иран, Италия, Испания и Франция. Наложена е забрана за пътуване на всички държавни служители.  Единствените възможни маршрути са въздушни. Препоръчителни са пътуванията през САЩ или Великобритания.

От МВнР призовават сънародниците ни, които живеят постоянно зад граница, да проявяват високо самосъзнание и грижа за близките, като преосмислят евентуално планирано връщане в България в близките седмици по различни поводи, включително лични или предстоящите Великденски празници.

Албания: Всички директни връзки с Италия са затворени (граждански полети и фериботи). Със затварянето на словенско-италианската граница, автобуси от/за Албания-Италия все още са възможни през Франция. От 14 март се затваря линията Корфу-Саранда, както и всички полети и автобуси от и към Гърция. Затваря се граничният пункт ГКПП Мурични-Сукобин при Улцин между Албания и Черна гора, като остава отворен ГКПП Хани и Хотит.

От страна на Косово е обявена забрана за влизане на чужди граждани. Разрешава се преминаване на албано-косовската граница при спешни случаи (линейки), както и на камиони, превозващи хранителни продукти. Република Северна Македония е затворила всички ГКПП към Албания, с изключение на граничен пункт Чафтан.

Към момента в случай, че обявените мерки не бъдат променени след 16 март, българските граждани, намиращи се на територията на Република Албания, биха могли да се завърнат в България с въздушен транспорт, който не включва Гърция или Италия (не съществува директна връзка с България). Като възможна сухопътна алтернатива е преминаване през Република Северна Македония, като се ползва ГККП Чафтан.

Словакия: Считано от 13 март, се въвежда граничен контрол по всички ГКПП с изключение на тези на границата с Полша. Мярката засяга шенгенските граници на Словакия с Чехия, Унгария и Австрия. В страната ще бъдат допускани само хора със словашки лични документи или с валидни разрешителни за престой. Тази мярка засега е 10-дневна и, ако не бъде удължена, трябва да изтече на 23 март в полунощ.

Спират се за период от 14 дни пътнически полети от трите международни летища в страната - в Братислава, Кошице и Попрад. Частните и карго полетите няма да бъдат засегнати. Спрян е международният влаков, автобусен и речен транспорт през Словакия с изключение на курсовете за снабдяване. Местният Ж.П. транспорт оперира по разредения график за празнични дни. Международните превозвачи няма да бъдат ограничавани, за да могат доставките да вървят ритмично.

Големите ГКПП остават отворени за тежкотоварни превозни средства. Възможни маршрути за излизане на гражданите от Словашката република са следните – единствена възможност са сухопътните граници с Австрия, Полша и Унгария. За целта гражданите трябва да напуснат страната с лични превозни средства. Автобуси не се допускат да влязат на територията на Словакия.

Полша: Полша въвежда граничен контрол по границите с държавите на ЕС, считано от 15.03.2020 г, за първоначален срок за 10 дни, с възможност за удължаване. Въвежда се 14-дневна карантина за всички влизащи на територията на Полша. Полските граждани и чужденците, постоянно живеещи в Полша, както и тези, които пътуват по работа, ще бъдат пропускани след проверка.

Спират се международните пътнически и железопътни превози и полети. Вътрешните полети и жп връзки остават. Границите остават отворени за товарни превози и пренос на стоки. Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от полската граница. Към момента не са въведени мерки по отношение на влизане и излизане на транспортни средства, включително такива при транзитно преминаване.

Дания: Дания затвори границите си, считано от събота, 14 април, 12.00 ч. местно време. Мерките ще бъдат в сила до 13 април. Броят на отворените гранични пунктове ще бъде намален от 13 на 3, а именно: Сед (Sæd), който се намира в западната част на Сьондерюланд (Sønderjylland), както и Крусо (Kruså) и Фрьослев (Frøslev) в източната част на Сьондерюланд. Подчертава се, че забраната за преминаване на датските граници няма да обхване транспортирането на стоки.

Допускани по всяко време в страната ще бъдат датските граждани. Ще бъдат допускани и чужди граждани, които пребивават или работят в страната или имат друга основателна причина за влизане – като сериозно болен близък, например. Всички останали, които не отговарят на условието за уважителната причина, ще бъдат връщани обратно още от утре.

Латвия: Няма затворени граници. Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от латвийската граница. Въведено е извънредно положение от 12 март.

Литва: Няма затворени граници. Санитарeн контрол се извършва на всички участъци от литовската граница. Въведено е извънредно положение на 26 февруари.

Нидерландия: Забраняват се полетите до/от Нидерландия за срок до 26 март от Китай, Италия, Иран, Хонг Конг и Южна Кореа. Забраната е в сила от 18 ч. местно на 13 март. Към момента няма други ограничения по отношение на влизане и излизане от Нидерландия.

Казахстан: Временно е спряно издаването на визи и влизането на територията на страната на граждани от Иран, Италия, Китай, Република Корея, Германия, Испания, Франция, включително и за лицата, посетили тези страни през последните 30 дни. За лицата, пристигащи от Великобритания, Нидерландия, Швейцария, се осъществява наблюдение от медицински работник чрез телефонни позвънявания в рамките на 14 дни от датата на пресичане на границата на Казахстан.

Към момента Казахстан не е затворил границите си със съседните държави, през които преминават най-преките маршрути за България.

Азербайджан: Границите с Иран са затворени до края на март. Спрени са полетите до Иран и Китай. Въведени са санитарни мерки по границите. Транспортните средства преминават задължителна дезинфекция. Допуснато беше транзитно преминаване на киргизки товарни камиони от Иран.

Отворени маршрути за напускане на страната със самолет:

- Баку-Истанбул-София

- Баку-Москва-София

- Баку-Будапеща-София

- Баку-Дубай-София

Отворени маршрути за напускане по суша – НЯМА.

Спряна бе системата за онлайн получаване на визи ASANVisa и възможността за получаване на виза след пристигане на аерогарата в Баку. Заявления могат да се подават само в задграничните представителства на Азербайджан в съответните държави, които ще работят при специален режим. От гражданите от рискови държави (Китай, Република Корея, Япония, Италия, Германия, Франция и др.) ще бъде изисквано медицинско за удостоверяване, че не са заразени с COVID – 19.

Туркменистан: Затворени са сухопътни граници с Иран и Узбекистан. Спрени са полетите от и до Китай и Иран. Няма данни за затваряне на границата с Казахстан. Туркменистан е изискал всички чужденци да ограничат пътуванията си до страната до 1 април. От 4 март всички международни полети до Ашхабад са пренасочени към летището в Туркменабат.

Канада: Предприети са мерки за влизащите в страната, които проявяват симптоми на вируса. По отношение на излизащите лица не са въведени специални мерки към момента. Air Canada преустанови полетите си до Италия до 1 май 2020 г. Преустановени са полетите и до Китай – до 30 април 2020 г.; Хонг Конг – до 30 май 2020; Сеул – до 31 май 2020 г .; Промяната не се отнася за полетите до и от Тайпе; Токио – до 29 юни 2020 г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама