Аплодисменти за медиците: Мадрид с жест към борещите се с коронавируса

14:03, 15 мар 20 25 2793 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Испанският премиер Педро Санчес обяви въвеждането на почти пълна карантина в страната за 15 дни, предадоха световните агенции. В страната е обявено и извънредно положение. Жителите ще могат да излизат само, за да ходят на работа или на лекар, да купуват продукти от първа необходимост или при форсмажорни обстоятелства. Железопътният транспорт на средно дълги разстояния ще бъде ограничен. Не се предвижда обаче затваряне на границите, съобщи БНР.

„Стигнахме до съгласие да въведем с решение на правителството мерки в цялата страна, за да облекчим икономическите и социални последици от извънредното положение. На първо място - подкрепа за работниците , предприемачите, за семействата, за най-уязвимите групи от хора. На второ място - подкрепа за повече гъвкавост на трудовия пазар, за да се избегнат уволнения. След това - подкрепа за икономическата дейност и предприятията, за да се гарантира устойчивост пред трудностите - временни, но с особена интензивност вследствие на извънредната  ситуация , произтичаща от коронавируса“, каза испанският премиер.

Блокираните по домовете си жители на Мадрид аплодираха снощи от прозорци и балкони усилията на медицинските работници, изправени срещу заразата. Проявата беше организрана в социалните мрежи точно за 10 вечерта местно време.

Втората най-засегната страна в Европа е именно Испания със 193-ма починали и над 6300 заразени, сред които и съпругата на испанския премиер Бегоня Гомес.

Коронавирусът продължава да се разпространява в Европа.

Италия навлиза в 7-мия ден на национална карантина, а броят на жертвите там надмина 1440. Във Франция жертвите вече са 91, а заболелите – над 4500. От тази нощ Париж също затвори редица обществени обекти. Броят на заразените пациенти в интензивните отделения нараства, а досегашните мерки не се спазват, констатира премиерът Едуар Филип.

Германия също затяга мерките срещу вируса. Църковните служби са забранени. След Берлин и Кьолн обяви, че затваря всички кина, театри, музеи, фитнес клубове и нощни заведения. Отворени остават само ресторанти и магазини. В столицата забраниха и всички събирания от над 50 души.

Великобритания остава сред малкото засегнати страни, които още не са въвели извънредно положение. Броят на починалите от коронавирус на Острова се е удвоил за последните 24 часа до 21 души. Заразените там са 1140.

Шестима станаха заразените с коронавирус в Турция. Повече от 10 000 души в страната са поставени под карантина след поклонение в Мека.

Властите в Гърция официално потвърдиха смъртта на 4-ти човек заразен от коронавирус. Става въпрос за 53-годишен мъж, който е бил на лечение в Солун.

До вчера в Сърбия бяха регистрирани 46 потвърдени случая на коронавирус.

Броят на заразените с новия коронавирус по света вече е надхвърлил 155 000 души, сочат официални данни. Над 5 800 от тези хора са починали.

Новорегистрираните в събота случаи на зараза с коронавируса в континентален Китай са били 20, спрямо 11 в петък. С това общият брой на потвърдените случаи на заразяване в Китай достига до 80 844, от които 66 911 оздравяха. Починалите в събота са 10, а общият им брой е 3199.

Броят на новозаразените в Южна Корея в събота достигна 76 души, което е най-ниското равнище на разпространение на епидемията от 21 февруари.

Иранското здравно министерство обяви днес нови 113 смъртни случая, причинени от коронавируса. Така броят на жертвите на COVID-19 в страната достигна 724. Иран е една от най-силно засегнатите страни в света от епидемията. От началото на епидемията това е най-голямото увеличение за един ден на броя на смъртните случаи.

Тайван отчета шест нови случая на коронавируса като всички са внесени отвън.

Първи заразен с новия коронавирус е регистриран в Узбекистан.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама