АЕЖ призовава: Маски и защитни облекла за репортерите, отразяващи епидемията

15:52, 15 мар 20 / COVID-19 25 1787 Шрифт:
Topnovini

Асоциацията на европейските журналисти - България призовава работодателите да осигурят лични предпазни средства за репортерите, отразяващи епидемията.

"Всеки ден журналисти рискуват здравето си и е редно да имат маски и защитни облекла, за да запазят себе си и близките си. Осигуряването на предпазни средства е ангажимент на работодателите, но в извънредната ситуация, в която се намираме, държавата би могла също да съдейства. Това ще помогне обществото да продължи да бъде коректно информирано и до него да достигат препоръките на официалните власти", смятат от АЕЖ.

Деница Сачева: Здравната система и безработните с приоритет за подпомагане

"Нека репортерите да не бъдат излагани на ненужен риск – например да бъдат карани да търсят заболели, за да ги интервюират. Подобно поведение е безотговорно и спомага за разпространяване на заразата".

"Апелираме към медиите за отговорно отразяване – без всяване на паника, без фалшиви новини, без непроверени препоръки и съвети, но и без неглижиране. Призоваваме държавните власти също да не допринасят за създаването на паника. Те трябва да оправят правилни и добре премерени послания, които не водят до неглижиране, но и избягват непродуктивната паника".

"От седмица журналистите отразяват среднощни заседания и брифинги. Този 24-часов режим е огромно изпитание за тях и за медиите, които трябва да работят денонощно, за да информират аудиторията си. Журналистите, които също имат семейства, не възразяват да работят по всяко време на денонощието, когато наистина се налага, но и техните възможности не са неизчерпаеми и е добре да се насочват рационално. Неминуемо извънредната ситуация ще рефлектира и върху медийния пазар и е възможно да има сериозни финансови последици точно върху хората, които в момента полагат неимоверни усилия за доброто осведомяване на обществото".

Какъв е българският принос в борбата с коронавируса?

"Случващото се не бива да се използва и за ограничаване на достъпа до информация. При положение, че парламентът продължава да заседава, не е оправдано да се ограничава достъпът единствено на журналистите. От съществен обществен интерес е да не се допуска информационно затъмнение заради разпространението на COVID-19".

"Не на последно място, днешната криза е време за солидарност. Обществото трябва да е солидарно с медицинските специалисти, както и с всички онези професии, които заради естеството на работата си, са изложени на по-голям риск. Журналистите са представители на такава професия. Благодарение на тях милиони хора получават навременна и точна информация за рисковете и начините за предпазване".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама