Две са положителните проби за коронавирус в Банско

12:04, 16 мар 20 25 5074 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Две са положителните проби за коронавирус в Банско. Първата е на 9-годишно дете, дошло със семейството си на почивка в града. Втората проба е на 78-годишен  мъж. Той е настанен в Инфекциозното отделение на болницата в Благоевград.

"Чичото на детето, който е в България, преди да пристигне у нас, е бил контактен със сестра си, която също е болна от коронавирус", добави Мутафчийски. Според него това е пореден случай на безотговорност. Той призова туристическите агенции да наложат по-строг контрол.

Още десет души посетители е имало в хотела със заразеното дете от Англия. В петък в хотела са пристигнали петима души от Англия - двама възрастни и три деца, като родствената връзка помежду им все още не е известна. На петимата веднага са взети проби за COVID-19, като четири са отрицателни, а една е положителна - на 9-годишното дете. Нито то, нито останалите четирима имат клинични симптоми, но въпреки това са поставени под двуседмична карантина в хотелския комплекс.

Заради втория случай на заразата в града, кметът Иван Кадев свика извънредно заседание на общинския кризисен щаб, което прие и мерки за справяне с вируса в града.

Мутафчийски благодари на гражданите, приели сериозно обявените от него мерки. Той изрази благодарността си и към тези, които подкрепиха българските медици, ръкопляскайки от балконите си в неделя вечерта.

Относно обстановката на Балканите – най-усложнена е тя в Гърция, където за едно денонощие са заразени нови 103 души, като държавата обмисля тотална карантина и забрана на гражданите да излизат навън.

В Италия новозаразениете са над 3 900 за едно денонощие.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама