Бизнесът иска държавата да разплати задълженията си към фирмите

10:30, 16 мар 20 25 2235 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Бизнесът иска държавата да бъде коректна и да разплати всички свои задължения по оперативните програми и обществени поръчки. Това ще даде глътка свеж въздух на фирмите да се справят с предстоящата криза. Това стана ясно по време на свиканата от държавния глава Румен Радев спешна среща с бизнеса за мерките срещу коронавируса, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Сред исканията им са още да се подпомогнат фирмите, принидени да съкращават работници, да се намалят лихвите за забавени осигуровки, да се даде възможност за разсрочване на плащания, да се оптимизира администарцията, която да поеме тежести солидарно с частния сектор.

Кабинетът: Засегнатите бизнеси да не съкращават работници, поемаме 60% от заплатата им

Държавният глава обяви, че наред с борбата срещу заразата трябва да се мисли и за България след коронавируса. Затова заедно с всички ограничителни мерки трябва да се въведат и такива, които да подкрепят бизнеса и най-засегнатите български граждани, които губят работата и поминъка си.

"Това е изключително важна мярка - виждате, че във всички държави такива мерки са в ход. Знам, че ресурсите са ограничени...призовах правителството да преоцени своите финансови и инвестиционни проекти - ако се налага, някои проекти могат да изчакат, но здравето на българските граждани и на българския бизнес не може да чака", коментира в началото на срещата Румен Радев.

Без бизнес после не може да оцелее и държавата, отбеляза още той.

От бизнеса предупредиха, че световната и европейската икономика са били в недобро здраве и преди пандемията и щетите за хората и тяхното здраве ще са много по-големи поради икономически причини, отколкото по медицински. Според прогнозите икономическото възстановяване може да продължи повече и от самата пандемия.

Те поискаха държавата да помисли за вариант, в който да поеме социалните осигуровки, тъй като работодателите не могат да плащат, след като им е казано да нямат приходи. Сред предложенията им е част от тежестта на мерките да бъде поета и от държавната администрация, която да се оптимизира, тъй като част от бюджета отива именно за заплати в този сектор.

Бизнесът призова и за осигуряването на зелени транспортни коридори, по които да се осъществява транспортът на стоки в Европа.

България ще получи 812 млн. евро от ЕС за борба с коронавируса

Според председателят на АИКБ Васил Велев е необходимо да се предприемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без или с по-малко работа в резултат на наложените ограничения срещу коронавируса. По думите му трябва да бъдат компенсирани тези, на които им е забранено да работят и поради това са останали без доходи. А тези, които имат рязък спад в продажбите заради запушените транспортните коридори, трябва да бъдат подпомогнати.

Според председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев изпълнителната власт може да трансформира част от оперативните програми, които да бъдат адаптирани към ситуацията и така да се превърнат в "тръба, която да налее ликвидност в компаниите".По думите му може да се помисли и за промени на лимитите за обществените поръчки, защото това ще увеличи живота на по-малките компании.

Общините ще получат допълнителни средства за подпомагане на самотно живеещите

От КРИБ предлагат още разсрочване на някои плащания от страна и срокове за подаване на годишни декларации. Илиян Терзийски иска съдействие и на банките при плащането на лихвите. 

Необходимо е съкращаване на сроковете в държавната администрация и по-бързо обслужване, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов. Той обяви, че в момента има много сериозен застой на износа.

Кънчо Стойчев от АИКБ предупреди, че трябва да сме готови, че стандартът на живот на българина ще се понижи. Той посочи, че сред най-засегнатите са туризмът и ресторантьорството, и те са спрели. Организираният туризъм е напълно провален. „Идеята, че май месец ще се възстановят е несъстоятелна.Това е нулева година“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама