Детски кът в офиса, мисия възможна

11:13, 16 мар 20 25 4635 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ се отпускат 15 млн. лв. за разкриване на детски кътове във фирмите. Очаква се средствата да подпомогнат 200 компании.

Размерът на финансирането на фирмите ще зависи от големината на предприятията. Средствата за проект ще бъдат от 50 000 лв. до 150 000 лв. В зависимост от големината на фирмата, се предвижда и определен процент съфинансиране.

От социалното министерство уточниха за TOPNOVINI.BG, че фирмите могат да кандидатстват в партньорство с други компании.

До пет фирми могат да се обединят с общо проектно предложение. Например: пет фирми, чиито офиси се помещават в общ бизнес център, могат да кандидатстват за изграждането на общ детски кът в бизнес центъра, който да се използва от служителите и на петте фирми.

Като детегледачи ще бъдат наети 400 безработни чрез Бюрата по труда. При необходимост служителите ще преминат обучения за придобиване на умения за полагане на грижи за деца. По колко детегледачи ще има във всеки детски кът ще стане ясно при стартиране на кандидатстването.

Заплатите на детегледачите през първата година ще са 1 200 лв. и ще се осигуряват от проектите.  Процедурата „Детски кътове“ е отворена този месец. Срокът за кандидатстване ще продължи 2 месеца.

През лятото ще може да започне реализацията на проектите. Кога ще функционират първите детски кътове зависи от самите работодатели и от времето, което ще им бъде необходимо да адаптират и оборудват избраните от тях помещения.

Задължение на работодателите ще бъде да използват помещението като детски кът минимум 5 години от датата на одобрение.

Разкриването на детски кътове вече е практика за доста фирми в страната. Софтуерната компания Progress създава такова място през 2012 г. Центърът им побира 55 деца от предучилищна възраст до 3 клас.

фотограф: Минко Минков

Детският кът е отворен целогодишно от 8 до 19 ч. Родителите могат да оставят децата си, когато пожелаят в центъра, и да ги вземат по всяко време през деня. За децата се грижат осем души, сред които педагози, помощник възпитатели и мениджър. Центърът е безплатен, като родителите заплащат само храната. 

фотограф: Минко Минков

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама