Зъболекарите готови да помагат в ситуацията с коронавируса

11:36, 16 мар 20 25 1916 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

В отворено писмо от Българския лекарски съюз настояват сериозните проблеми, които изпитват лекарите по дентална медицина заради високата епидемиологична опасност, да бъдат решени целесъобразно и ефективно.

Зъболекарите заявяват, че работят, спазвайки стриктно мерките, въз основа на подготовката и съвестта си. "Въпреки практическата невъзможност за доставки чрез закупуване на съответните лични предпазни средства, материали и медикаменти, които в следствие на създалата се обстановка са с явно спекулативни цени", обръщат внимание те.

Денталните специалисти са категорични, че спешно трябва държавно решение, с което да бъдат снабдени със съответния набор от антисептични и противоепидемични средства в достатъчен обем (индивидуални придпазни средства, дизенфектанти и др.). Зъболекарския съюз обявява готовността си да помогне в определянето на вида, обема и разпределянето на средствата.

Как да познаем коронавируса: лекарски препоръки

Зъболекарите заявяват, че извънредната ситуация и призива за социална изолация водят до неизбежен колапс и последващ фалит на дентални лечебни заведения, предвид техния частен самоиздържащ се от дейности и оборот на пациенти характер. Характерното за денталната помощ по задължително здравно осигуряване и тази на частният пазар е базирана на заплащане на изпълнена лечебна дейност, а не на принципа на брой записани пациенти (капитационен принцип), обясняват те.

"Ако пандемията от COVID 19 се разрасне, институциите в държавата не трябва да забравят, че членовете на Българския зъболекарски съюз, дипломирани магистри, лекари по дентална медицина, издържали всички медицински и дентални изпити, са 10 000 и много от тях, при призив, доброволно ще се включат като лекари за овладяване на пандемията", обявяват от БЛС в писмото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама