ЕК ще гарантира предпазно медицинско оборудване в ЕС

12:43, 16 мар 20 25 1806 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В продължаващите усилия за защита на гражданите и за координиране отговора на COVID-19 Европейската комисия предприе незабавни стъпки за защита на снабдяването с лични предпазни средства. Комисията изисква износът на такова оборудване извън Европейския съюз да подлежи на разрешение от страна на държавите членки.

Личните предпазни средства обхващат оборудване като: маски, очила и козирки, маски за лицето, предпазни средства за устата и носа и защитни облекла. Нуждата от тях е от животоспасяващо значение за болници, пациенти, работници на терен, органи за гражданска защита.

Актът за изпълнение, приет по спешна процедура от Комисията вчера, предвижда режим на разрешения за износ към трети държави. Той ще бъде валиден за период от шест седмици, през които държавите членки ще бъдат консултирани относно потенциалните изменения и обхват на настоящата мярка и бъдещите стъпки.

Армията е раздала 70 000 маски

Единната европейска реакция цели да засили европейската солидарност и да предотврати ситуация, при която държавите членки предприемат индивидуални подходи, засягащи движението на такова оборудване в рамките на единния пазар, както и в трети държави.

Някои държави — членки на ранен старт, вече обявиха, че приемат исканията на Комисията за изменение на националните им мерки, за да гарантират, че необходимото оборудване ще е налично за тези, които най-много се нуждаят от него.

За повече информация посетете сайта на Европейската комисия посветен на COVID-19

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама