Решено: Държавата поема 60% от заплатите на служителите на затруднените компании

19:50, 16 мар 20 25 3858 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Държавата ще осигури 60% от заплатите на служителите на компании, чиято дейност е пряко засегната от мерките срещу разпространението на коронавируса. Такова финансиране ще се получава в продължение на три месеца. Работодателите ще трябва да осигурят останалите 40% от възнагражденията на персонала. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет след среща с работодатели.

Финансирането ще се получава след подаване в службите по заетостта на информация за броя и данни за лицата, които искат подобна подкрепа.

„Тази подкрепа ще е за юридически лица, които са изправени пред избора дали да освободят свои служители или да си дадат шанс да ги задържат още поне три месеца”, поясни министър Горанов.

Той съобщи още, че капиталът на Българската банка за развитие ще бъде увеличен с 500 млн. лв. „Идеята е тя да участва временно, с опция за обратно изкупуване, в капитала на дружества, които имат необходимост от подобно участие. Така на практика временно се осигурява безплатно финансиране на компаниите, които прибегнат до такова решение”, поясни Горанов.

Финансовият министър призова всички българи да запазят здравия разум и да не смятат, че "държавата може да замени реалната икономика".

„Ако тази криза продължи 4-5 месеца, трябва да имаме буфери, за да защитим здравната и осигурителната системи”, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. Коментарът му бе по повод предложението на опозицията да бъде наложен мораториум върху плащането на битови сметки.

Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов благодари на властите, че са уважили исканията на бизнеса, които бяха отправени по-рано днес на среща при президента Румен Радев.

Какви бяха исканията?

Държавата да поеме 60% от заплатите до края на кризата с коронавируса. За това настояха представителите на синдикалните организации у нас по време на срещата си с държавния глава във връзка с мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса.

Бизнесът иска държавата да разплати задълженията си към фирмите

Справянето с коронавируса изисква строги и неотложни мерки, които трябва да гарантират здравето и живота на българите, но тази ситуация налага и друг тип комплексни мерки, защото трябва да гарантираме достойното съществуване на българите и след коронавируса, отбеляза държавният глава в началото на срещата. Той посочи, че държавният бюджет се формира от труда на всички българи, и когато те са в затруднено положение, държавата трябва да помисли за тях. 

"Хората са най-важният ресурс, с който разполага България и точно днес трябва да мислим за запазване на работни места, за оцеляване на секторите на икономиката и за най-засегнатите българи. Най-голямото изкуство е да се намери баланса и то в условията на ограничен финансов ресурс", добави Радев.

Председателят на КНСБ Пламен Димитров настоя предложените от социалния министър промени в Кодекса на труда да бъдат коригирани така, както бяха анонсирани - и да е ясно, че държавата трябва да гарантира 60% от брутните заплатите на всички работници, които са изпаднали в затруднено положение заради коронавируса до възстановяването на тяхната дейност или производство. Останалите 40% да бъдат задължение на работодателя.

Фармацевтите искат здравното министерство да им осигури защитни маски

Димитров заяви, че защитни средства - маски и дезинфектанти, трябва да бъдат осигурени не само на здравните работници, но и в транспорта, където има струпване на хора. "В тази връзка смятаме, че държавата трябва да предприеме действия за обявяването на пределно допустими цени на продуктите за ограничаване на коронавируса... Не е логично обикновен дезинфектантен гел да струва 13 лв. за 50 мл.", коментира той и добави, че е разбрал за случай, в който литър дезинфектант се е продавал за 900 лв.

В отговор държавняит глава отбеляза, че тези защитни материали трябва да бъдат осигурени и за всички обекти, които продължават да функционират - хранителни магазини, бензиностанции, банки.

Радев призова за единство, Борисов с мерки за бизнеса и допълнителни пари за медиците

Председателят на КНСБ настоя още здравният министър да консултира със синдикатите начините, по които ще се изплащат допълнителните възнаграждения за медицинските работници, които правителството обеща. Той посочи, че тези допълнителни стимули трябва да бъдат гарантирани не само за времето на действие на извънредното положение, но докато трае цялата ситуация около справянето с коронавируса и последващите здравни грижи.

Председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посочи, че нищо не вещае бързо излизане от настоящата ситуация и съобщи, че проблеми изпитва не само малкият бизнес, но и големият. Той призова да не се взимат решения на парче, а да се мисли и за ситуацията след края на кризата. "Сега когато лишим работниците от отпуск, защото не могат да присъстват на работните си места, означава ли, че те нямат право на почивка и на възстановяване на работната си сила? Чудя се какво би казал туризмът по този въпрос?", коментира той.

Трябва да променим парадигмата в която живеем - начина, по който държавата функционира и как се издържа тя. "Държавата била лош стопанин, това ни обясняват 30 години. Днес всички искат от лошата държава. Скритата ръка на пазара е дълбоко потънала в държавния джоб и иска да бръкне все по-дълбоко", коментира той. Манолов отбеляза, че няма как държавата да има средства, след като приходите от данъците на физическите лица е по-голям от данъците, които бизнесът плаща върху печалбите си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама