Премиерът Борисов, ген. Мутафчийски и всички от щаба не са заразени с COVID-19

19:25, 16 мар 20 25 4505 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Във ВМА от 95 направени проби 4 са положителни, които се намират на домашно лечение.От Националната лаборатория са направени 145 проби, от които 6 са с положителен резултат.

Това каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във връзка със ситуацията с коронавируса, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Генерал Мутафчийски, премиерът Бойко Борисов и всички членове на Националния кризисен щаб са изследвани за коронавирус и резултатите им са отрицателни.

62-ма са общо заразените с коронавирус в България.

Болните, които са в отделните клиники са както следва:

„ВМА- 10-ма , „Пирогов“-2-ма, „Александровска“ – 2-ма, Габрово-2-ма, Плевен-24-ма. В Белодробната болница пациените са оставени за домашна карантина, защото не са имали никакви клинични оплаквания. Разписали са декларация и носят съдебна отговорност ако нарушат престоя си вкъщи“, уточни Мутафчийски.

Грубо нарушение на правилата е засечено днес. Пациент с установен коронавирус е транспортиран от Лом в Александровска болница и със сигурност прокуратурата се е самосезирала.

Две са положителните проби за коронавирус в Банско

В света

Заразените са 173 000, смъртните случаи са 6660. В Румъния има скок с 19 случая, 158 са заразените; Гърция -331; в Австрия, Белгия и Германия има над 1000 случая, с 432 случая са повече отколкото сутринта. 6248 случая в последните часове тя затвори сухоземните си граници. В Испания с 800 повече 8794 общо.

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза, че след приключване на работата ще подготвят заповедта на министъра и ще бъде разпратена до районните здравни инспекции за добавяне от сегашните 5 страни при пристигане, от които всички граждани задължително подлежат на 14-дневна карантина и Франция, Германия, Великобритания и Нидерландия.

Това е базирано на точните цифри за броя на регистрираните случаи от днес, които получихме от Европейският център за контрол на заболяванията в Стокхолм“, подчерта Кучнев.

По думите му ако има съществена промяна в списъка страните ще бъдат допълвани.

Начин на осъществяване на карантината

При притигане по въздух или сухоземна граница, екипите които са на терен ще дават декларация (под формата на предписание), която да се попълва и се поема задължението за задължителна карантина и се оказва носенето на наказателна отговорност от страна на лицето ако то я наруши.

Нарушителите ще се наказват с глоба или затвор до 5 години.

Ще се отнемат лицензите на аптеки, които продават лекарства без рецепта

От този момент в страната тръгват инспектори и ще се отнемат лицензите на всички аптеки, които продават без рецепта антибиотици и какви ли не други лекарства.

"В момента се изкупуват безумни количества лекарства, които не са необходими. След това те дори не могат да се изхвърлят в кофата, защото това е безотговорно. Те не могат да се унищожават по същия начин, както обикновения боклук. А те ще стигнат до боклука бъдете сигурни в това.

Някои от лекарствата няма да свършат никаква работа бъдете сигурни в това“, добави Мутафчийски.

"Това е добре дошло за аптечната мрежа и те ще ви продадат всичко. Това е безумие, което трябва да се прекрати, дори и със силови мерки. Тонове антибиотици се изкупуват, след като вирусите не се лекуват с тях“, заяви той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама