Първи болен от коронавирус в Троян, работил като ски учител в Банско

10:56, 17 мар 20 25 7033 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

В Троян е регистриран първи случай на заболял от коронавирус, съобщи bTV. Мъжът е бил ски учител в Банско. Настанен е в инфекциозното отделение в болницата в Ловеч.

По непотвърдена информация има и втори заразен. Неговата проба не е потвърдена
все още. Вторият е на 18 години. Дошъл си е от Чехия, където е бил под карантина 14 дни, но е развил симптомите по-късно, вече у нас.

67 вече са заразените с коронавирус у нас, това съобщи на сутрешния брифинг председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Това е с петима души повече спрямо вчера вечерта.  

Осем българи блокирани на Филипините заради коронавируса

"С премиера обсъдихме това, че мерките наистина се спазват от по-голяма част от населението, но все пак трябва да има ограничение за събиране на хората. Щабът предлага на премиера да се вземе решение повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства", заяви ген. Мутафчийски. Опашката пред магазините да бъде минимум на разстояние два метра, препоръча той. 

„Това не се отнася за промишлените предприятия – там има специални мерки. Например, ВМА работи на дву-и три-екипен принцип – има екипи на разположение, но те са на повикване от вкъщи, и където е възможно на дистанционна работа. За период от една седмица се сменят екипите, като при проява на зараза целият екип се поставя под карантина. И без това има забрана за планов прием, за женски и детски консултации, и т.н.“, допълни ген. Мутафчийски.

Щабът се е свързал и с редица фирми, които изготвят готова храна. "Повече от фирмите разполагат с технологии за приготвяне на истинска храна, която без консерванти се приготвя с вакуум и може да е годна три месеца при съхранение в хладилник. Тези фирми предоставиха своите мостри и препоръчахме те да се свързват с фирми онлайн за доставка по домовете", коментира още той. 

Щабът предлага на МС възможно най-твърдите мерки срещу COVID-19

Обмислят се и нови мерки при доставките на храни и продукти с ТИР-ове от други страни. Предложението на щаба е пристигащите български шофьори на ТИР-ове, които разтоварят стоката си у нас и нямат други последващи курсове, да бъдат поставени под карантина. Следващият обмислян вариант е шофьор на ТИР, който пристига, разтоварва и поема следващ курс, да се подлага на пълна социална изолация, и ще може да поеме следващ курс при пълно здраве. При третия вариант ако шофьорът е чужденец, има право да напусне страната най-късно до 12 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама