Масови оставки във Втора градска болница в столицата

09:51, 17 мар 20 / София 25 2871 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Масови оставки са подали лекари, сестри и санитари във Втора градска болница в София. От неделя лечебното заведение вече е инфекциозна болница като резерв за прием на болни от коронавирус.

Неофициално 300 медици са подали молби за напускане – над 90%. „Две седмици липсва информация какво ще се случи с болницата. Хора с 40 години стаж плачат и подават оставки“, каза пред bTV д-р Георги Тодоров, завеждащ интензивното отделение. По думите му болницата няма подготвени специалисти за лечение на болни с тежка дихателна недостатъчност, няма осигурена и апаратура и предпазни облекла за медиците.

Повечето лекари в заведението са в предпенсионна или пенсионна възраст. Затова смятат, че работата с болни от коронавирус би била опасна за тях.

Лекари плашат с оставки: Приемали потенциално болни с коронавирус без достатъчна защита

По информация на директора на лечебното заведение д-р Стефан Узунов молба за напускане са подали 85 души, но 250 остават.

Представители на Българския лекарски съюз тази сутрин са в лечебното заведение, за да преговарят с медиците. На място пристигна и Йорданка Фандъкова. Столичният кмет обяви, че няма да се приемат приемат болни с коронавирус, докато няма необходимото оборудване и персонал.

Медиците нямат на 100% предпазни средства и облекла

„Аз съм гарантирала на ръководството на болницата, че няма да има проблем с финансирането. Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на болницата във всеки един момент. Всички необходими защитни средства и необходимата апаратура ще бъдат получени в рамките на дните, в които тече подготовката на болницата", заяви тя. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама