Шефът на „Уолтопия“ направи щедро дарение на „Александровска“, но при едно условие

12:00, 17 мар 20 25 3131 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Собственикът на най-голямата компания в света за катерачни стени „Улотопия“ Ивайло Пенчев направи щедро дарение на „Александровска“ болница – 222 000 лв. и 5 медицински вентилатора. Той обаче постави едно основно условие – че те ще се ползват с предимство от служителите на „Уолтопия“, няколко свързани фирми и техните родители.

Пенчев оправдава това с факта, че дарение под условие е допустимо в правния мир, като цитира дори и латинското му име - Donatio Sub Modo. Условието обаче предизвика редица остри и осъдителни коментари в социалните мрежи.

По-късно от "Александровска" болница съобщиха, че са върнали дарението. Причината е, че лечебното заведение не може да гарантира предимство на служителите на фирмата. Лекарите биха нарушили Хипократовата клетва, ако предпочетат друг пациент пред най-силно нуждащия се.

Търговска верига дарява 200 000 лв. на УМБАЛ „Александровска“ заради COVID-19

Самият Ивайло Пенчев обаче защити дарението си с думите: „Когато някой дарява кръв в полза на конкретен човек или пък черен дроб в полза на конкретен човек или пък костен мозък в полза на конкретен човек това е съвсем разбираемо и се счита за приемливо. Представяте ли си да дарите костен мозък за лечение на детето си и обществото да скочи срещу вас: "СРАМ И ПОЗОР" - този лош човек не дари костен мозък "по принцип", а го дари на детето си! Изглежда нелепо нали? И никога не се случвало“.

А когато дарихме 5 машини, за да се погрижим с предимство за хората, които са ни най-близки, много хора реагираха крайно осъдително. Не помня да съм получавал толкова злостни коментари някога. И се замислих преди малко каква е причината. И имам хипотеза. Когато някой дарява кръв или орган на конкретен човек, останалата част от обществото не се възприема като потенциално нуждаеща се от тази кръв или този орган. Когато хората нямат нужда от кръвта, на тях им е все едно кой ще я получи. В случая с петте вентилатора обаче, голяма част от обществото се възприема като потенциално нуждаеща се от тези машини. И хората се гневят, че някой получава благо, което те също искат за себе си“, коментира още собственикът на „Уолтопия“.

А1 дари на УМБАЛ „Александровска“ пет дихателни апарата

Страхът наистина кара хората да регресират, като например вярват, че всичко от което имат нужда им се полага по право. Това е човешко. Затова е важно хората да не се страхуват. Но не е лесно“, заяви Пенчев.

Той обясни, че със служителите си ще търсят още вентилатори, като има надежда да намерят още десетина. Те ще бъдат дарени под същото условие и на други болници „с надеждата, че ако още хора го направят, ще има по-малко причини за страх“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама