С някои изключения магазините в Гърция затварят врати

18:29, 17 мар 20 25 2378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес в Гърция почина пети заразен от коронавирус. През последните 24 часа в страната са регистрирани още 35 нови случаи. Общият брой на заболелите от коронавирус е 387, съобщи БГНЕС. 

В телевизионно обръщение към нацията относно разпространението на коронавируса премиерът Кириакос Мицотакис повтори думите на френския президент Еманюел Макрон: "ние сме във война".

Макрон постави Франция под строга карантина

"Врагът е невидим, но не е непобедим", каза той. "Ако ограничим разпространението на вируса, даваме време на здравната система да се справи с неотложни случаи", добави той и отбеляза, че "първият приоритет е спасяването на живота".

Премиерът добави, че с помощта на частни клиники ще бъдат на разположение 1900 допълнителни болнични легла за пациенти, засегнати от вируса. Той каза, че държавата има три ключови цели: ограничаване на разпространението на вируса, засилване на здравната система и подкрепа на икономиката и работещите.

Правителството ще предостави 2,5 млрд. евро за справяне с проблемите пред икономиката и пазара на труда, причинени от последствията от вируса, каза премиерът. Той призова работодателите да не уволняват работници, тъй като правителството планира мерки, които ще повишат ликвидността и ще им позволят да издържат на кризата.

Междувременно от сряда в Гърция ще спира функциониране на по-голямата част от магазините за търговия на дребно за най-малко две седмици.

Анкара: Няма да въвеждаме извънредно положение

В същото време правителството разширява с два часа дневно работното време на супермаркетите, които ще работят също и в неделя, за да се намалят опашките.

Според съобщенията на правителството, с определени изключения, всички търговски магазини ще бъдат затворени за две седмици от 18 март. Мярката оставя работещи аптеки, хранителни магазини (от пекарни до месари и от зеленчуци до минимаркети), търговски обекти за доставка, автосервизи, магазини за селскостопанско снабдяване, оптики, магазини за мобилни телефони и сервизи за ремонт и куриерски услуги. Банките също ще останат отворени.

Супермаркетите ще работят от 7:00 до 22:00 часа, вместо от 8:00 до 21:00 часа в делничните дни, в продължение на седем дни в седмицата в продължение на поне следващите четири седмици.

Вижте новите ограничения на придвижването в Европа и по света

Новият законодателен акт, който ще бъде издаден, ще съдържа и разпоредби срещу печалбите, базирани на цените на поръчките и търговията на дребно. Комисията в областта на конкуренцията подчерта в понеделник, че ще продължи да разглежда различни ключови параметри, като налага санкции на всички предприятия, за които се установи, че използват незаконни практики в своя полза.

Министърът на развитието Адонис Георгиадис заяви в понеделник, че в супермаркетите ще има лимит до три антисептични продукта за всеки клиент. Това е мярка, която веригата Sklavenitis, водеща в търговията на дребно в Гърция, вече започна да се прилага от понеделник.

Понеделник беше първият ден за ограничаване на броя на клиентите, на които се позволява да пазаруват в супермаркетите. Клиентите трябва да се придържат към ограничението на един човек на 10 квадратни метра. Няколко вериги прибягнаха до наемане на служители по сигурността, които да контролират ситуацията.

Желанието за затваряне на търговски магазини произхожда от самия пазар, с искания от отделни търговци, Елинската конфедерация за търговия и предприемачество (ESEE) и Атинската асоциация на търговците. Първоначално министерството обмисляше предложението за доброволно закриване, но в крайна сметка беше избрана по-строгата мярка за задължително спиране.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама