Захариева: Спрете екскурзиите

15:54, 17 мар 20 25 2435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Преустановете екскурзиите в чужбина. Най-важно е сами да се самоограничаваме и да сме отговорни", призова на брифинг вицепремиерът Екатерина Захариева. Призивът е поради разпространението на коронавируса по света.

"Една от основните задачи пред Външно министерство, освен да следи ситуацията по границите, е да подпомага сънародниците ни зад граница. Искам да ги призова да не пътуват. Въпареки призивите забелязваме доста пътувания, които не попадат под опрделението неотложен случай, а това не са екскурзии и почивки", подчерта Захариева.

"Ще обсъдим с министъра на туризма да се спрат екскурзиите", добави тя.

Захариева припомни, че редица държави са въвели ограничения за свободно предвижване на хора. "Полагаме неимоверни усилия и сме прибрали над 200 наши сънародници от дестинации, за които е било дори невъзможно това да се случи", каза още министърът на външните работи.

Захариева съобщи, че сънародниците ни в Мароко ще бъдат качени на самолети на турските авиолинии тази вечер"Ако турската компания не успее да направи това, има възможност с български превозвач сънародниците ни да бъдат прибрани. 30-40 000 евро ще е цената, в нея няма печалба", каза от своя страна транспортният министър Росен Желязков. 

От думите на Захариева стана ясно, че в момента има българи на различни далечни дестинации - в Южна Америка, Азия, по острови.

Група наши сънародници са блокирани в Мароко заради коронавируса

"На всеки три часа се актуализира информацията какво е състоянието в различните държави - мерки, които се приемат, както и ограниченията, които се въвеждат на границите. На сайта на Министерство на външните работи има таблица, която също се актуализира на всеки три часа", посочи още Захариева.

Тя съобщи, че опашката в Австрия на тирове е около 30 км. "Около 21.00 часа тази вечер ще се пропусне колоната от натрупалите се там автомобили и автобуси. Ще се осигури кортеж за преминаване през Унгария и Румъния, така че нашите сънародници да се приберат", каза външният министър.

"Утре ще е проведе извънреден съвет на министрите на транспорта, във формат видеоконференция. Целта е да се гарантира свободното движение на стоки в рамките на ЕС", заяви от своя страна министърът на транспорта Росен Желязков.

"В центъра на Европа пазарът функционира по-нормално отколкото в периферията. Ние трябва да осигурим свободното движение на стоки", каза още той. Когато пристига тежкотоварен трафик от рискови държави шофьорите трябва да се поставят в изолация до момента на пътуване към другата страна по двустранни превози, а когато няма такова пътуване трябва да има 14-дневен карантинен период", категоричен е Желязков.

По думите му няма опасност за доставките. "ЕК е поела ангажимент за осигуряването на транспортен коридор. Входните точки на европейските държави работят нормално, категоричен е Желязков.

Той съощ заяви, че "не е време нито за пътувания, нито за приключения". „Няма да остане незабелязан случай, но всеки трябва да знае, че носи отговорност за своите пътувания. Държавата ще окаже логистична подкрепа“, уточни той.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама