Спират туристическите екскурзии у нас и в чужбина до 13 април

16:17, 17 мар 20 25 1933 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Министърът на туризма Николина Ангелкова издаде заповед за преустановяване на всички дейности по Закона за туризма до 13 април. „Разчитаме на отговорното поведение на всички, за да можем заедно да продължим напред в тази тежка ситуация“, заяви тя.

Група наши сънародници са блокирани в Мароко заради коронавируса

Спират се всички туристически екскурзии в страната и чужбина. По данни на туроператори към момента 483 българи са на екскурзия в чужбина – в Египет, Турция, Мароко, Нова Зеландия и др. Те са заминали през март и им предстои връщане през тези дни. Тепърва предстои да бъде получена и още информация колко още наши съграждани са на почивка в други държави.

Ангелкова обясни, че със сигурност ще има фирми от бранша, които ще фалират заради ситуацията с коронавируса, но все още не може да се направи прогноза какъв ще бъде техният брой. Но за да няма много фалити и разочаровани клиенти, се обмислят две мерки – разсрочено връщане на пари и презаверяване в рамките на 24 месеца. Предстои и отмяна на чл. 89 от Закона за туризма, според който в 14-дневен срок туроператорът е длъжен да плати на потребителите при отмяна на почивка. 

Захариева: Спрете екскурзиите

Дано през юли-август да можем да бъдем в по-добра ситуация. За момента все още резервациите за юли и август не се отказват“, обясни Ангелкова. Тя уточни, че е говорено с туроператорите месец за месец да отказват резервации, тъй като все още не може да се прогнозира докога ще продължи кризисната ситуация.

Все още не знаем дали ще имаме летен туристически сезон“, каза министърът.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама