Сачева: Работодателите ще покриват 40% от заплатата, ако поискат държавна помощ

17:34, 17 мар 20 25 1794 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Работодателите ще могат да кандидатстват в Агенцията по заетостта и ще получат 60% помощ в период от три месеца от Фонд „Безработица“ на НОИ.

Това уточни пред журналисти социалният министър Деница Сачева след заседание на ресорната комисия, на която беше разгледан Законът с мерките по време на извънредното положение, предаде БГНЕС.

81 са вече заразените с коронавирус у нас

Министърът уточни, че работодателите ще имат задължението да плащат останалите 40% заплатите на работника. Този работодател, който не спази това изискване, ще трябва да върне парите.

Мерките се разработват в момента. Условията ще се отнасят до онези икономически сектори, които е доказано, че са засегнати от извънредното положение заради коронавируса.

Сачева съобщи, че с предложението за закон се променят срокове и удължаване на възможностите за подаване на документи, включително по отношение и на Закона за социалното подпомагане. На пенсионерите се дава възможност да не посещават НОИ. Онези, които искат да направят преоценка на пенсията си, ще могат да го направят дистанционно и няма да идват на място.

Други мерки се отнасят до законодателството, свързано с европейските средства и програми. През ОП „ Развитие на човешките ресурси“ ще се изплащат допълнителните възнаграждения на медицинския персонал, на санитарните инспектори и на служителите в ЦСМП. За тази цел са заделени около 20 млн.лева. „Готови сме, ако е необходимо да се потърсят и допълнителни резерви“.

Други 20 млн.лева по същата програма ще бъдат отделени от общините за подсилване на патронажната грижа и за даване на възможност самите местни власти да дават допълнително материално стимулиране на хората, заети на първа линия от социалните услуги, обясни министърът.

На въпрос дали ще стигнат парите във Фонд „Безработица“, Сачева отговори че е още рано да се правят разчети. Има готовност, ако се наложи ще се актуализира държавният бюджет в тази област. 

 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама