Теменужка Петкова: Няма да има спиране на тока при неплащане на сметки

18:11, 17 мар 20 25 1936 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няма да има спиране на тока при неплащане на сметки. Спирането на тока е много крайна мярка, до която няма да се стигне в тази ситуация, това заяви в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

20 дни разсрочване на сметките за ток, започват проверки в болниците

Тя поясни, че и към настоящия момент, за да се стигне до изключване на електрическото захранване, се правят няколко опита за контакт с лицето, и ако има основание, сметката бива разсрочена във времето с удобен план. Тя допълни, че всяко електроразпределително дружество ще удвои срока за плащане на сметки, като, в зависимост от ситуацията, срокът ще бъде удължаван.

Тази възможност се отнася за всички, а срокът е удължен двойно – от 10 – на 20 дни. Теменужка Петкова поясни, че за уязвимите потребители, граждани, които не могат да се възползват от онлайн банкиране или да платят по други начини, дружествата са поели ангажимент в центровете за обслужване на клиенти да вземат специални мерки – да се създаде такава организация на работа, която да гарантира присъствието на определен брой лица, който да не превишава минимума – това са до две лица на едно и също място и то на разстояние до 2 метра един от друг. Осигурени са предпазни средства за служителите на гишетата, които имат досег до гражданите, дезинфекцират се помещенията непрекъснато, каза тя.

Акцент на деня: Ако не стане с извънредно, ще минем на военно

Предвидени са и възможности за плащане на сметките по банков път, чрез банкомат, онлайн и други, като дружествата ще информират допълнително на сайтовете си. Относно предложенията за въвеждане на мораториум по отношение на плащането на сметките за битови и комуналните услуги, Теменужка Петкова заяви, че такова предложение би създало проблем, отколкото да го реши.

"Да не се плащат сметките е безотговорно. Ще нарасне междуфирмената задлъжнялост, което ще създаде сериозен дефицит вътре в системата. Ако се отложат във времето задълженията, ще дойде денят, в който те трябва да се платят, и ако му съобщим на потребителя, че трябва да плати няколко сметки за ток – как ще се почувства той. Трябва да бъдем отговорни към своите задължения като граждани", заяви енергийният министър.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама