Нови ограничения на придвижване в Европа и по света

17:50, 18 мар 20 25 2704 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на външните работи оповести актуални мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света:

Белгия – От 12.00 ч. днес до 5 април в Белгия влизат в сила нови ограничителни мерки. Постановено е гражданите да останат в домовете си, освен за да отидат на работа, да пазаруват, да отидат на лекар, до пощата, до банката или за зареждане на колите си. Физическата активност на открито е разрешена и се препоръчва. На корпоративно равнище трябва да се организира дистанционна работа за всички дейности, където това е възможно, без изключение. Ако това не е възможно, се изисква спазване на социална дистанция, както на работното място, така и при пътуване до работното място. Ако прилагането на социалната дистанция не е възможно, компанията ще трябва да затвори вратите си. В противен случай тя ще бъде санкционирана. Търговските обекти и магазините, освен аптеките и хранителните магазини (включително за животни) и книжарниците, ще бъдат затворени. Нощните магазини могат да останат отворени до 22.00 ч., като спазват правилата за социално дистанциране.

Пътуването в чужбина, което не се счита за неотложно, е забранено. Пазарите са затворени. Полицията ще гарантира за стриктното спазване на тези мерки. Границите няма да бъдат затворени, ако се спазват правилата, но не е препоръчително да се пътува в рамките на Шенгенското пространство без основателна причина. Белгийските авиолинии временно отменят своите полети, считано от този петък, 20 март, без краен срок.

Швейцария – В сила е извънредно положение в цялата страна до 19 април. Забранени са всякакви обществени и частни събирания. Затворени са всички търговски и развлекателни обекти, с изключение на магазини за хранителни стоки и дрогерии, аптеки, банки, пощенски клонове, бензиностанции, администрация, ж.п. гари, както и болнични заведения. Призовава се цялото население да спазва наложените ограничения. Мобилизирани са 8000 военни, които ще подпомагат кантоните по отношение на логистиката на болничните заведени и сигурността. Има открита безплатна гореща телефонна линия за населението на трите национални езика и английски  +41 58 463 00 00, ежедневно  от 8:00 до 18:00 ч. , както и гореща телефонна линия на трите национални езика и английски +41 58 464 44 88, ежедневно от 8:00 до 18:00 ч.

Полша - Министерството на външните работи на Република Полша призовава да се избягват всякакви пътувания в чужбина, когато не са необходими. На полско-германската граница се е образувало 34-километрово задръстване. Три камиона в близост до Брисен блокираха пътя и пътниците не могат да стигнат до Полша. Препоръчително е шофьорите, които се отправят към Полша, да следват различни маршрути - Олшина или Колбасково. Полицията препоръчва да се заобикаля и Секулар.

Литва - На този етап са прекратени международни железопътни превози. Фериботите от Клайпеда до Швеция и Германия към момента не са отменени, но правилата за карантина и рестрикциите по отношение на влизане в страната остават. По информация на Министерството на транспорта, заради затварянето на границата с Полша от полска страна завръщането в Литва е възможно с ферибот от Кил, Германия.

Канада - От 12.00 ч. на 18.03.2020 влиза в сила забрана за пътуване на чужди граждани до Канада, с изключение на: хора с постоянно пребиваване в Канада, членове на семействата на канадски граждани, дипломати, членове на самолетни екипажи, граждани на САЩ и пътници, преминаващи транзитно през Канада. Всички пътници, които проявяват грипоподобни симптоми, включително канадски граждани, няма да имат право да се качат на полет за Канада. На въздушните превозвачи се възлага задачата да проверяват здравословното състояние на пътниците преди качване в самолета. От 00.01 ч. на 18 март 2020 г. всички международни полети от Европа, Азия, Африка и Южна Америка са пренасочвани единствено към следните 4 летища в страната: Торонто – летище „Лестър Пиърсън“; Монреал – летище „Пиер Трюдо“; Летището във Ванкувър; Летището в Калгари.  Полетите между САЩ и Канада остават.

Румъния – От 18 март се прекратяват полетите от и към Испания от всички летища в Румъния за период от 14 дни. Удължава се мярката за забрана на полети от и към Италия за период от 14 дни, считано от 23 март. Тези мерки не се прилагат по отношение на държавни и хуманитарни полети, които осигуряват спешни медицински услуги, както и нетърговски технически кацания. Също така, шофьорите на товарни камиони с максимално тегло до 3,5 тона са задължени да носят индивидуални средства за защита като дезинфектант, ръкавици, маска, както и да представят документ, указващ точния маршрут на пътуването им. Тези, които пристигат от „червена“ или „жълта“ зони или са преминали транзит през такива зони, не се подлагат на мерки по карантина или изолация, ако при преминаване на граничния пункт не показват симптоми на зараза.

Словакия - По последна информация на границите на Словакия са отворени три гранични пункта с Австрия, осем с Унгария, два с Полша и десет с Чехия.

Отворени гранични пунктове:

С Австрия:

  • Bratislava – Petržalka – Berg;
  • Bratislava – Jarovce – Kittsee (път);
  • Bratislava – Jarovce – Kittsee (магистрала).

С Полша:

  • Vyšný Komárnik – Barwinek;
  • Trstená - Chyžné.

С Унгария:

  • Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely;
  • Grace – Tornyosnémeti;
  • Grace - Tornyosnémeti (R4);
  • King – Banréve;
  • Šahy – Parassapuszta;
  • Štúrovo – Esztergom;
  • Medveď – Vámosszabadi;
  • Čunovo – Rajka (магистрала).

Усложнена е пътната обстановка в района на Братислава. Блокирани са редица пътища - както вътре в самата столица, така и водещите към нея пътни артерии. Полицията насърчава шофьорите да избягват магистралния участък D2 от Ступава към Братислава и да използват предимно пътища от 1 и 2 клас и локалните пътища - Lamačská cesta, Ján Jonáš.

Гърция – С решение на правителството се въвежда временна забрана за влизане в Гърция на граждани от трети страни, независимо от кой входен пункт или средство за придвижване, включително въздушен, морски, железопътен или сухопътен транспорт. Ограничението не важи за граждани на страни-членки на ЕС и на Шенгенското пространство. Забраната е в сила от 18 март до 18 април и не се прилага по отношение на водачите на товарни камиони, преминаващи транзит с цел превоз на стоки, както и за придружаващ персонал, необходим за превоза им.

Кипър – Считано от 21 март се забраняват всички граждански полети за период от 14 дни от: Бахрейн, Беларус, Белгия, България, Египет, Естония, Германия, Унгария, Ирландия, Израел, Йордания, Латвия, Ливан, Литва, Малта, Нидерландия, Норвегия, Полша, Катар, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Швеция, Швейцария, Украйна, Обединено кралство и Гърция. Разрешават се полетите за граждани, които желаят да напуснат страната при условие, че на пристигане в Кипър полетите са без пътници. До 21 март продължава да се прилага изискването за представяне на медицинско свидетелство за COVID-19, освен за лицата, които са заминали в чужбина по медицински причини, лицата, които са в чужбина за кратък период, поради бизнес или в командировка и лицата със статут по Виенската конвенция. При необходимост Република Кипър ще наема специални полети от Атина и Лондон, за да се върнат в страната горепосочените лица. Всички влизащи на територията на Република Кипър ще останат 14 дни под задължителна карантина, в определени от държавата места.

Албания – Съгласно въведените в страната мерки, единствената възможност за българските граждани в Албания да се завърнат в България остава въздушният транспорт. За момента единствената възможност за осъществяване на трансфер е Турция. На този етап няма алтернатива за сухопътно прибиране от Албания до България, тъй като от 18 март Република Северна Македония затвори всички ГКПП за влизане на чужди граждани. Считано от 16 март се забранява движението на граждани пеша на цялата територия на Република Албания след 18:00 ч.

Черна гора – Правителството въведе нов пакет от мерки за защита на гражданите, който включва:  - прекратяване на обществения градски и междуградски превоз, прекратяване на обществения превоз на пътници във вътрешния железопътен транспорт, затваряне на граничните пунктове Sitnica - Zupci (Herceg Novi - Trebinje), Meteljka - Metaljka (Pljevlja - Čajniče) и Čemerno (Pljevlja - Priboj), забранява се работата на закрити и открити спортни, развлекателни съоръжения и басейни, затварят се фризьорски и козметични салони, закриват се бюрата на регионалните звена на Министерството на вътрешните работи на Черна гора и Администрацията за недвижими имоти.

Косово – На 18 март президентът на Косово Хашим Тачи обяви извънредно положение с цел спиране разпространението на COVID-19. Преустановени са всички полети от и към международното летище в Прищина с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ. На чуждестранни граждани може да бъде отказано влизането на територията на Косово, освен ако имат основателна причина. Маршрутите за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП „Хани и Елезит“-ГКПП „Гюешево“- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „Мердаре“-ГКПП „Калотина“- София). Към момента обаче всички ГКПП от посочените маршрути практически не пропускат пътници на излизане от Косово към съседните държави, тъй като чуждестранните граждани не могат да влязат в Република Северна Македония и Сърбия.

Испания - От 18.03.2020 г. Канарските и Балеарските острови затварят своите пристанища за всякакви туристически и круизни кораби и фериботи. Намаляват драстично и полетите от континенталната част на Испания до островите. Испанските лични карти, които изтичат, се удължават служебно за срок до 13 март 2021 г.

Португалия – От 18 март до 3 април са отменени всички полети за и от страни извън Европейския съюз. Изключение правят страните със силно присъствие на португалски общности като Канада, САЩ, Венецуела и Република Южна Африка, както и страните с официален португалски език. По настояване на Кабо Верде, полетите за и от тази страна също са прекратени. От и за Бразилия се допускат единствено полети от Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Великобритания – Препоръчва се самоизолация, всички граждани да избягват събирания и места с много хора и да се въздържат от пътувания в чужбина. В Шотландия са забранени масови прояви над 500 души.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама