До две седмици всички медици ще имат маски и защитни облекла

13:05, 18 мар 20 25 3760 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

По инициатива на държавния глава в президентството се проведе среща във връзка с мерките срещу разпространението на коронавируса, в която участие взеха премиерът, няколко министри и шефовете на пожарната и щаба. Основната тема бяха маските и защитните облекла за медиците на първа линия.

Президентът Румен Радев обърна внимание, че е станало ясно, че България, а и светът не са били подготвени за криза от подобен мащаб що се отнася до защитни облекла. „В София лекари нямат маски, а да не говорим за другите градове“, отбеляза той и попита кога се очаква да бъдат задоволени нуждите от маски и предпазни облекла – както за лекари, така и за служители на МВР, хората в предприятията и т.н.

САМО В TOPNOVINI: Българи блокирани на магистралата между Австрия и Унгария

В страната се вихри спекула с най-необходимото – маски, дезинфектанти. Затова искам да призова всички българи, които в момента спекулират – грозно е да се печели на трагедията на други хора. И ви призовавам – не го правете, не е достойно“, каза той и посочи, че кризата може да се превърне в хуманитарна за всички българи. Радев коментира и че голяма част от българите нямат финансов резерв. „И не трябва да допуснем един ден да стане така, че гладът да победи страха“, заяви той.

Държавният глава отбеляза, че най-голям пропуск на Китай е била липсата на защита на медицинския персонал. „Това трябва да го постигнем възможно най-бързо. Надявам се това да бъде един от основните приоритети, който да се реши в най-скоро време“, каза той.

До кои страни не можем да изпратим колет

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че до седмица-две България ще разполага с количества, които да бъдат достатъчни за всички медици. „Имаме и собствено производство, внасяме и от чужбина. 18 000 лв. има в новооткритата дарителска сметка, които ще бъдат използвани за купуване на апаратура и предпазни средства. Очакваме скоро да дойде и първата голяма помощ от Китай със средства, които са най-необходими“, обясни той.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че маски има и ако някой медик не е получил, това е организационен проблем на самото лечебно заведение. Според него имаме достатъчно капацитет на произвеждане на защитни облекла и ще дойде момент, в който дори ще можем да изнасяме. Радев обаче разкритикува това и посочи, че преди изнасянето трябва да се помисли за всички български граждани, които се разхождат по улиците.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че България няма да изнася защитни облекла преди да сме на 100% сигурни, че сме обезпечили всички нуждаещи се у нас. Според Борисов фирмите ще могат да шият до 8000 облекла на денонощие. „Оказа се, че имаме много добри шивачи и много добри кроячи“, каза той и подчерта, че към момента се работи на максимум, за да се произведат достатъчно защитни облекла.

Без нови случаи на COVID-19 у нас, заразените остават 81

Директорът на пожарната Николай Николов обясни, че 20 000 маски със средна степен на защита и хиляди защитни облекла ще бъдат дадени днес на Регионалните здравни инспекции. 80 000 облекла и 15 000 маски за защита от най-висока степен ще дойдат и от Турция, като те са предвидени единствено за медицински лица. От Виетнам също се чака голяма доставка – първата вече е тук, а сега се чака и още един самолет. Скоро на медицинските лица ще бъдат дадени хиляди костюми с най-висока степен на защита.

Шефът на щаба Венцислав Мутафчийски обясни, че вече са получени първите образци на защитни дрехи, създадени от българска фирма – те са с 15 пъти по-голяма защита от тези, които са за еднократна употреба. „Те са много по-здрави, надежди, комфортни и удобни, снабдени са с дишащи мембрани и не затрудняват работата на екипите. Първите отзиви са чудесни. През следващите седмици се очаква минимум 8000 облекла за многократна употреба да бъдат готови“, подчерта Мутафчийски.

Ванко Георгиев: Не спирайте физическата си активност

Той коментира, че има страхове в лекарската гилдия. „Но това не е някаква болест, която идва като бич божий. Затова лекарите трябва да повярват, че ние се грижим за тяхната защита и да работят с хората, които имат нужда“, обясни Мутафчийски. Той подчерта, че все още 81 са случаите на коронавируса у нас, но е рано да се говори, че сме спрели заразата.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че всички служители, работещи в МВР, са снабдени с маски. Той припомни, че е предотвратена контрабандата на над 200 000 предпазни продукта, като се работи и за справяне със спекулата с цените на лекарствата и маските.

Първа жертва на COVID-19 в Турция, комендантски час в Сърбия

Още мерки: Карантина за пенсионери и удължаване на сроковете за ТЕЛК

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че се обсъжда строга домашна карантина за пенсионерите, ако заразата от коронавируса се разпространи.

Здравният министър съобщи, че се предвижда за лицата, чиито ТЕЛК-ове изтичат, да продължат да важат до 2 месеца след извънредното положение. В същия период ще продължи и действието на протоколите на хората, които ползват скъпоструващи лекарства. 

Вътрешният министър също представи предприетите мерки: Освобождава се част от административна тежест за определени услуги, сред които подновяването на личните документи. Ще има възможност и разрешителните на оръжия да бъдат удължени, за да не се налага тяхната подмяна. Има инициатива по посока на това да бъдат премахнати праговете за полагане на извънреден труд на служителите на МВР, за да могат да реагират при извънредна ситуация – всеки положен извънреден труд ще бъде заплатен. В момента се инсталират термокамери на всички сухопътни граници – ГКПП „Калотина“ вече е оборудвана. По границата се установяват и всички граждани, идващи от рискови страни, и им се извършва проверка – тези, които имат симптопамитка на вируса, се хоспитализират, а останалите са под карантина.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама