11 нови случаи на коронавирус у нас

17:35, 18 мар 20 25 8650 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

11 нови случаи на коронавирус са регистрирани у нас. Така заболелите в България стават 92-ма. Това съобщи на редовния брифинг шефът на щаба за борба със заразата Венцислав Мутафчийски.

Извънредният закон мина на първо четене

Има две нови засегнати области – Смолян и Велико Търново, където има по една положителна проба. Пациентът в Смолян е в добро състояние, той се е завърнал преди два дни от Великобритания и е изолиран в смолянската болница. Във Велико Търново заразеният също е в леко състояние и се намира в инфекциозната болница в града. Останалите 9 случая са в София.

В "Пирогов" двама пациенти показват тенденция за влошаване. Един от тях е 81-годишна жена. Днес е пристигнала и нова пратка със защитни облекла - част от тях отиват в Банско, а  другата част ще бъдат разпределени в лечебните заведения.

Турция затвори границите си с България и Гърция

Мутафчийски отрече появилата се информация, че двама лекари, завърнали се от Англия, продължават да работят във ВМА. Той обясни, че медиците са подложени на 14-дневна карантина и са си вкъщи.

Предстои през следващите дни няколко лекари да се върнат от екскурзии и круизи чужбина - те ще бъдат наказани. "Защото аз съм издал заповед да не се напуска страната", подчерта Мутафчийски.

Над 200 000 са вече случаите на заразени с коронавирус в света, сред които 8232 са смъртни, 82 866 са оздравели. Днес в Румъния са отчетени още 29 нови заразени, а в Сърбия – 11.

До две седмици всички медици ще имат маски и защитни облекла

Мутафчийски припомни и какви са стъпките за гражданите, които влизат в държавата от страни с коронавирус. Първоначално те се поставят под 14-дневна карантина. Ако имат някакви оплаквания през този период, се обаждат на личния лекар по телефона (ако човекът няма личен лекар - звъни директно на РЗИ). И ако личният лекар прецени, се обажда на РЗИ. Той не бива да се среща с пациента със съмнение за заразата, защото в кабинета му ходят хронично болни и възрастни хора. След като пристигне в болница, на пациента му се извършва преглед и се преценява дали той да бъде тестван или не. Ако се тества и тестът е положителен има три сценария – лечение в къщи при леко състояние, лечение в болница при по тежко състояние и лечение на възрастен пациент в леко състояние в болница.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама