МВР с актуални данни за трафика на българските ГКПП-та

18:06, 18 мар 20 25 1818 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От 00:00 ч. на 18.03.2020 г. временно се забранява влизането на територията на Република България на лица, пристигащи от следните държави: 

Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Република Корея, Северна Корея, Великобритания, Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария, с изключение на български граждани, членове на семействата на български граждани и лица със статут на постоянно и продължително пребиваване на територията на Република България, както и членовете на техните семейства.

Нови ограничения на придвижване в Европа и по света

Всички български граждани и граждани на други държави с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства, които пристигат на границите на страната от посочените страни, се поставят под карантина за 14 дни.

За чужди граждани - водачи на тежкотоварни автомобили, които влизат на територията на България от горепосочените страни, се прилага следната мярка: влизат на територията на Република България, разтоварват превозваните стоки и незабавно напускат територията на страната, като времето на преминаване не може да надвишава 24 часа.

На границата с Република Турция: По информация на турските гранични власти, от 00:00 ч. на 19.03.2020 г. за влизане в Р Турция няма да се пропускат чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси. Ще пропускат само турски граждани. Ще се пропускат и товарни автомобили на ГКПП Капитан Андреево и на ГКПП Лесово. Към момента на тези два пункта трафикът е изключително интензивен на изход за камиони.

По информация от МВнР, Турция прилага набор от мерки  по отношение на международните шофьори на камиони. Посочените мерки предвиждат на шофьори - граждани на Германия, Испания, Франция, Дания, Швеция, Норвегия, Австрия, Белгия, Нидерландия, Китай, Иран, Ирак, Южна Корея, Япония, Италия, Тайланд, Хонконг, Сингапур да бъде отказван достъп до турска територия. Шофьори - граждани на трети страни, които са били в една от горепосочените държави през последните 14 дни, биват поставяни под карантина до изтичане на 14-дневния срок. След приключването на карантинния период и съответна медицинска проверка, която да потвърди липсата на симптоми на вируса, шофьорите биват допускани на турска територия.

Турция затваря границите си с България и Гърция

На границата с Република Северна Македония: По информация на северномакедонските гранични власти, на влизане в РС Македония няма да се пропускат чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Македонски граждани ще се пропускат на вход само на ГКПП Гюешево. На излизане от РС Македония пътуващите могат да преминават само на ГКПП Гюешево – ГКПП Деве баир.

Товарните автомобили се пропускат на трите гранични пункта с Република Северна Македония в двете посоки.

На границата с Република Сърбия трафикът на ГКПП Калотина е интензивен за товарни автомобили на вход и изход.

На ГКПП Калотина и ГКПП Връшка чука сръбските гранични власти не пропускат на влизане в Република Сърбия чужди граждани, пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси. Пропускат се само сръбски граждани, акредитирани в Р Сърбия дипломати и граждани с постоянно пребиваване в Р Сърбия.

На двата пункта на влизане в Сърбия се пропускат само товарни автомобили, като транзитно преминаващите ще бъдат съпровождани от полицейски патрул до напускане на страната.

На излизане от Република Сърбия на ГКПП Калотина и ГКПП Връшка чука се пропускат всички видове превозни средства. От 12.03.2020 г е преустановено преминаването на лица и автомобили през сръбските пунктове, съпределни на ГКПП Олтоманци, ГКПП Стразимировци и ГКПП Брегово.

На границата с Румъния на ГКПП Видин-Дунав мост  трафикът е изключително интензивен за товарни автомобили в двете посоки, на ГКПП  Русе-Дунав мост трафикът е интензивен на изход. На ГКПП Силистра и ГКПП Дуранкулак трафикът е нормален.

От 14.03.2020 г. румънските гранични власти са спрели преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските Оряхово, Никопол, Свищов, Кайнарджа, Крушари и Кардам. Ограничението се въвежда за 30 дни. Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от рискови в епидемиологично отношение страни, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Товарните превози над 3,5 тона са освободени от наложените ограничения на движението.

На границата с Република Гърция  трафикът е нормален на всички гранично-пропускателни пунктове. Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да се получи от Ситуационния център на МВнР: https://mfa.bg/bg/situationcenter и телефони +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56;

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама