Вече можем да видим документи от първото излизане в открития космос

21:20, 18 мар 20 / Култура 25 4976 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Преди 55 години, на 18 март 1965 г. в 11.30 ч. московско време за първи път в света човек напуска кабината на космически кораб и излиза в открития космос. 

По този повод Роскосмос публикува на сайта си разсекретени документи, описващи реализирането на програмата за първото излизане на човек в откритото пространство.

Почина първият човек, излязъл в открития космос

В специален скафандър с автономна система Алексей Леонов се отдалечава на пет метра от космическия кораб "Восход-2", привързан със специално здраво въже и провежда серия изследвания и наблюдения.

Надулият се космически скафандър обаче е пречи за безпрепятственото завръщане на космонавта в кораба. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане. Първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос е с продължителност 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). 

Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. П. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Като резултат „Восход-2“ се приземява в неразчетен район на 180 км северно от град Перм. Налага се 2 нощи космонавтите да преживеят сами в дива гора при силен студ. Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които изсичат площадка за приземяване на вертолет.

Продължителността на полета е 1 денонощие, 02 часа, 02 минути и 17 секунди.

Първият човек в Kосмоса: 55 години от полета на Юрий Гагарин

"Документите пазят видими следи от творците на народната ракетно-космическа техника - бележки, направени собственоръчно от главния конструктор на Опитно конструкторско бюро-1 Сергей Корольов, от председателя на държавната комисия Георгий Тюлин, от представители на държавното ръководство и други видни дейци на съветската наука и техника", се посочва в разпространеното в сряда съобщение на сайта на Роскосмос.

Сред разсекретените документи е и стенограма от следполетните доклади на командира на кораба "Восход-2" Павел Беляев и на космонавта Алексей Леонов, както и множество аудио и фотоматериали. Леонов почина на 11 октомври 2019 г. на 85 г.

Повече информация за космическата му разходка, както и снимки, записи и видеа, може да намерите Тук.  

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама