Осигурени са маски за всички лични лекари

11:15, 19 мар 20 25 3626 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Днес ще бъдат осигурени маски за всички общопрактикуващи лекари. 8000 маски трябва да тръгнат към регионалните здравни инспекции. Това обяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на TOPNOVINI.BG. "Oт днес в още 2 фабрики стaртира производството на защитни костюми, с темп не по- малък от 200 костюма на ден", каза още той.

Предпазни средства ще получат и зъболекарите.

Акад. Юлиан Ревалски обяви, че БАН ще съдейства на Националния щаб и с математическото моделиране. Той поясни, че математическите модели в областта на епидемиологията ще се използват за даване на прогнози за динамиката и процеса на разпространение на коронавируса. 

Проучване: Топлото време ограничава коронавируса

Проф. Николай Витанов допълни: "Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около 3 седмици ще имаме хубави новини относно броя на заболелите. А след 2-3 месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза". 

Гл. комисар Николай Николов обяви какво е разпределено до момента: 38 хил. маски за лекари в болници със заболели от коронавирус, 79 хил. еднократни маски, 100 защитни костюми за многократна употреба за лечебни заведения, още 300 такива костюми ще бъдат разпределени днес. Разпределени са и 10 050 еднократни защитни костюми и 78,5 хил. защитни очила.

На граничните пунктове вече са инсталирани над 70 камери.

Какво се очаква да пристигне: 89 950 еднократни защитни костюми от Турция и 3590 многократни по договори с български производители, над 1 млн. обикновени медицински маски, 14 хил. предпазни очила, 150 хил. калцуни за болници с пациенти с вируса и 100 хил. други калцуни. Ръкавиците ще бъдат 4 480 000 броя. Доставки ще дойдат и от Индия, Виетнам и Катар.

Изброеното е осигурено от държавата, въпреки рисковете при транспорта и затварянето на границите.

"Продължават разговорите с 72 български фирми за шиене на маски. Редица лечебни заведения и институции поръчват директно на фирмите", обясни Николов. Планира се около 36 хил. маски да се доставят до регионалните здравни инспекции всеки месец. Около 10 хил. маски ще има и за летищата и граничните пунктове.

Националният щаб препоръчва сериозно разясняване на това що е карантина и коронавирус в ромските общности. Полицията проверява хотелите, за да установи чуждите граждани.

 

По- късно депутатите от "Воля" дариха на "Пирогов" маски и лекарства, закупени със заплатите им. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама