Строители настояват работата им да продължи въпреки извънредното положение

16:27, 19 мар 20 25 3175 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Камарата на строителите в България (КСБ) излезе с обръщение към държавните и общински органи с апел строителната работа да продължи. От камарата подкрепят предприетите от правителството мерки във връзка с коронавируса, но същевременно отчитат и тежките последици върху икономиката и бизнеса. Според тях са необходими решения за облекчаване на фирмите в условия на ограничителните мерки в страната.

Препоръки към бременните във връзка с COVID-19

Като авторитетна браншова и обществено отговорна организация КСБ изразява следната позиция:

  1. Строителството трябва да продължи. Секторът е структуроопределящ за икономиката на страната и осигурява заетост на над 200 хил. работници и служители. За тях и техните семейства спирането на строителната дейност означава лишаване от средства за препитание, невъзможност за заплащане на задължения, сметки, за закупуване на жизненоважни медикаменти. По отношение на големите инфраструктурни проекти, финансирани с европейски средства, спирането на СМР може да доведе до забавяне на срока на изпълнение и финансови корекции, а в някои случаи и до загуба или връщане на евросредства.
  2. Настояваме за бързо разплащане от страна на държавата, общините, агенциите и всички възложители към строителните фирми за вече извършена и приета работа. КСБ на базата на информация, предоставена от фирмите членове, изготвя справка за дължимите средства от публични възложители към бранша.
  3. Държавата да изработи в спешен порядък механизъм за финализиране и разплащане на многобройни обществени поръчки с по-малък размер.
  4. Администрацията не трябва да спира работа, като се положат максимални усилия за бързо обработване на документи, справки, удостоверения и други.
  5. Призивите за стопиране на обществените поръчки са напълно несъстоятелни. Икономиката трябва да продължи да се развива при спазване на санитарно-епидемиологичните мерки.
  6. Извънредната ситуация изисква извънредни мерки по ускоряване и опростяване на приемането на завършените СМР и бързото им разплащане дори в случаите, в които обектите не са приключили поради забавени и/или отложени доставки на суровини, съоръжения и оборудване от чужбина. В тези случаи трябва да се разработят механизми за преразглеждане на вече договорени срокове за изпълнение на договорите.
  7. Необходимо е да се инвестират повече публични средства в големи и средноголеми инфраструктурни проекти, с които да се подкрепи българската икономика. По време на кризи публичният ресурс е този, който извежда икономиката от рецесия.

Сърбия затваря границите си

„Във времето на сериозни и непредвидими предизвикателства, пред които Европа и нашата страна са изправени, за КСБ и нейните членове от първостепенно значение е продължаване на работата на фирмите и запазване на хората, заети в тях, защото от това зависи оцеляването им в този труден за всички период, а с това и запазването на отрасъла. Можем да се справим само заедно, организирано, трезво, без паника, с мисъл за настоящето, но и за бъдещето“, посочват от камарата.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама