Гласуват променен извънреден закон

06:50, 20 мар 20 / Политика 25 3436 Шрифт:
Биляна Иванова

Депутатите ще гласуват окончателно закона за извънредното положение заради разпространението на коронавируса (в сила до 13 април). В сряда законът мина на първо четене. Всички партии обявиха, че ще внесат предложения между двете четения. Окончателният резултат, който се е получил, обаче е доста променен закон.

Измененията започват още от заглавието- законът ще регламентира действията, а не мерките. Все още липсва краен срок.

Нинова вика Борисов на изслушване за Държавния резерв

От ГЕРБ искат отсрочка до 30 юни за внасяне на данъка върху печалбата от бизнеса. Сега действащият срок е 31 март. До 30 юни да бъде и срокът за годишните финансови отчети.

Промяна има в правото на работодателя да ни пуска отпуск без наше съгласие. Предлага се да може да използваме само 1/2 от платения си отпуск, а не целия. Управляващите оттеглят предложението да има наказание за медици, отказали помощ.

От БСП настояват работниците да могат да спрат работа, ако не са въведени необходимите противоепидемични мерки. Искат и здравният министър да определи заплатите на лекарите на "първа линия".

Според ДПС НОИ трябва да превежда 60% от осигурителния доход за януари на работодателя.

От ВМРО предлагат спиране на сроковете по кредитите и таван на цените на стоките от първа необходимост. А от НФСБ: освен другите ограничения, здравният министър да може да въвежда и полицейски час, както и да не се налагат запори на банкови сметки, когато става въпрос за издържка.

От "Атака" искат затвор до 3 години и глоба от 1000 до 10 хил. лева за разпространение на фалшиви новини; таван на цените на стоките и услугите, да се отложат плащанията по кредитите и да не се начислява лихва.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама