Антоанета Барес: Насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност

16:39, 19 мар 20 25 2119 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Насърчаваме инвестиции с висока добавена стойност и се надяваме това да спомогне за развитието на регионите. Това казва изпълнителният директор на Национална комапния индустриални зони Антоанета Барес пред kmeta.bg, съобщиха от компанията.

Тя отбелязва, че приоритетен проект на НКИЗ е Икономическа зона София – Божурище. Там договорените инвестиции са над 530 млн. лв., като се реализират 35 проекта. Гарантираните работни места са над 1600. „В нашите зони развиват дейност компании от различни сектори. Например в края на 2019 г. подписахме договори с дружества, които искат да направят в Икономическа зона София - Божурище производствени бази за хранителни добавки, център за инсталация и сервизно обслужване на хладилни агрегати,  модерна  логистична база и център за обучение за работа със скелета, производствени и офис сгради, в които ще се изработват прототипи чрез 3D принтиране на различни полимерни материали”, обяснява изпълнителният директор на НКИЗ.

Инвеститор в Икономическа зона София-Божурище получи сертификат клас „Б“

Тя допълва, че най-големият инвеститор в Божурище е ЮСК – през септември миналата година те са открили най-големия си дистрибуционен център за Югоизточна Европа. „Щом инвеститор от такъв ранг избира страната ни за реализация на своя проект, това е доказателство, че предлагаме привлекателна бизнес среда и конкурентни условия. Инвестицията на ЮСК е 200 млн. лв.”, отбелязва Барес.

По думите ѝ през февруари компанията ОПТИКС е открила своя база в зоната в Божурище. Към настоящия момент инвестицията на дружеството е за около 6 милиона лева, а откритите работни места - 14. Следващите две години се очаква разширение. В портфолиото си компанията предлага иновативни решения за секторите на отбраната, сигурността, опазването на природата, спортната ловна оптика, медицината и индустрията.

Антоанета Барес връчи награда на община Стара Загора на церемонията „Инвеститор на годината 2019“

В Божурище в началото на февруари имахме още едно хубаво събитие - с тържествена първа копка компанията „Дриймс Транс“ обяви началото на инвестиционния си проект. Инвеститорът ще изгражда логистична и сервизна база за складиране и съхранение на товари, която включва автосервиз, складови помещения, офис сграда, бензиностанция, пункт за технически прегледи, автомивка, паркинги. Планираната инвестиция е в размер на 3,8 млн. лева, а очакваният брой нови работни места – 15”, обяснява Антоанета Барес.

В началото на 2020 година е имало интерес на компании към зоните на НКИЗ в Северна България. „От началото на 2020 година две германски компании се интересуваха от терените ни в Телиш, Русе, Видин, Враца. Едната има бази в Германия и Виетнам и иска и при нас да направи производство в сферата на опаковъчната индустрия. Другата работи в областта на тежката индустрия. Показахме им икономическата зона в Божурище, но те искат да имат база в Северозападна България. И с двете компании продължаваме преговорите”, разказва Барес.

НКИЗ представя своите проекти по време на Архитектурно-строителна седмица в София

По думите ѝ чуждестранните инвеститори държат на локацията и инфраструктурата. И, разбира се, не на последно място намирането на работна ръка. „Затова се стремим да създадем благоприятни условия за бизнеса и да му предложим икономически зони с готова инфраструктура. А това е важно, защото предприемачите искат да стартират своя бизнес по-бързо”, отбелязва изпълнителният директор на НКИЗ.

За изграждане на нови индустриални зони се работи във Варна, Симитли, Ловеч, Горна Оряховица и други, допълва Антоанета Барес. „По принцип във всички общини в България можем да правим ад хок проекти. Тоест ние съдействаме за намиране на инвеститори. Имаме меморандуми с доста общини и по време на наши срещи с бизнеса им предлагаме те да инвестират не само край големите градове и София, а и в цяла България”, казва Барес.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама