Заради карантината в Банско: Руски туристи чакат специален чартър

16:58, 19 мар 20 25 4014 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Има вероятност част от руските туристи в България - тези, които се намират в Банско, да не бъдат качени на предвидения за утре чартърен полет, осигурен от Русия. Причината е, че те се намират в град, поставен под карантина, и застрашават здравето на останалите пътници.

Общо 66 са руските туристи, като 55 от тях са през туоператори, а останалите са пристигнали у нас с индивидуални резервации. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на TOPNOVINI.BG.

Четирима българи с коронавирус са в болница в Италия

Министерството на туризма е разговаряло с руския посланик тези туристи максимално бързо да бъдат извозени. Очаква се Русия да осигури отделен чартър за тях утре или в най-скоро време. Министерството поддържа връзка с хотелите, в които са настанени и ако е необходимо ще бъдат преместени в един общ хотел до полета им.

Прогнозите на министерството са до края на седмицата всички чуждестранни туристи в Банско да отлетят от България. Там в момента се намират около 111 чужденци. От тях 20 са британци.

В Боровец чуждестранните туристи са 25. От тях 21 са британци и утре им предстои заминаване с чартър, остават четирима - 1 австриец и трима сърби, които заминават утре. В Пампорово има 16 чуждестранни туристи - един от Румъния, четирима от Русия, които ще отпътуват утре, Турция - 5, Хърватия - 2.

В кои градове въвеждат вечерен час?

Министър Ангелкова съобщи, че българите в Малта са основно индивидуални туристи, минали през Букинг системата. С тях нашите власти опитват да се свържат индивидуално, аз да се видят какви са вариантите за прибиране. "Няма да оставим да не могат да се приберат, но апелираме към отговорно поведение в тази толкова сложна за целия свят ситуация", каза Николина Ангелкова.

"Вече подчертах колко е безотговорно това поведение да се излиза на организиран туризъм", допълни тя.

Към днешна дата през туроператори, отделно от индивидуално организираните почивки, за които в минисетрството получават ежедневно информация, има общо 47 организирани туристи - в Куба, Мексико, Аржентина, Занзибар и Великденски острови. Единствената проблемна дестинация, от която е трудно да се върнат, е Буенос Айрес с оглед на ограничените полети. Там се намират 12 българи. Туроператорите могат да наемат Турските авиолинии, като трябва да си заплатят допълнителните разходи, обясни Ангелкова.

961 туристи в цялата страна са нощували в местата за настаняване, съобщи още тя и допълни, че на практика туризъм в страната няма.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама