Прокуратурата: Столичните райони да преценяват за КПП-та на ромските квартали

17:43, 19 мар 20 / София 25 2823 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата указа на райони към Столична община да се прецени за въвеждане на пропускателни пунктове. Нареждането е във връзка с информацията, разпространявана по медиите, за струпване и движение на групи от хора (повече от двама възрастни) в квартали, населени с лица от различна етническа принадлежност. Според прокуратурата по този начин те явно демонстрират нежеланието си за спазване на въведените ограничения.

Столичните кметове и началниците на районни управления при СДВР да извършат преценка за необходимостта от въвеждане на контролен режим, посредством обособяване на пропускателни пунктове, с цел ограничаване струпването и движението на групи от хора, както и с оглед възможността за констатиране на нарушения, свързани с нарушаването на карантинния период и задължението за съобщаване за завръщане от т.н. „рискови държави“ с оглед ограничаване на контактните им лица, заявиха от Прокуратурата.

105 са заразените с COVID-19 в България

Указано е също при констатиране на случаи на струпване на хора на едно място да се предприемат незабавни действия за осигуряване на необходимата дистанция помежду им, при евентуално неизпълнение на дадените указания да бъде извършвана преценка за издаване на писмени разпореждания и протоколи за предупреждение по ЗМВР, съответно налагане на глоба, както и при констатирани случаи, при които може да бъде направено обосновано предположение за извършено престъпление, да бъде незабавно уведомена Софийска районна прокуратура.

Възложената от страна на Софийска районна прокуратура проверка следва да установи също:

- Какви са конкретните мерки, относими към предотвратяване струпването и движението на групи от хора (повече от двама възрастни) в посока от и за съответния квартал, в нарушение на т. 9 от Заповед от РД-01-131/17.03.2020г. на Министъра на здравеопазването?

Мерки срещу Covid-19 в Столипиново, засилено е полицейското присъствие

- Взети ли са необходимите противоепидемични мерки против разпространението на COVID – 19 за живущите в квартала? Каква е организацията във връзка с изпълнение на заповедите за вече въведените противоепидемични мерки?

- Какви действия против разпространението на COVID – 19 са предприети по отношение на лица, живущи в квартала, за които е констатирано, че нарушават карантинния си период и/или не са съобщили за завръщането си от т.н. „рискови държави“ и за контактни лица.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама