Затварят хотелите в Гърция, премиерът с призив за оставане по домовете

21:22, 19 мар 20 / Свят 25 3619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хотелите, които работят целогодишно в Гърция, ще бъдат затворени до края на месец април заради коронавируса. Това съобщи гръцкото министерство на туризма, предаде БГНЕС.

Гърция обяви за 46 нови случая на заразяване с коронавирус, с което общият брой на случаите в страната достигна 464. Смъртните случаи са 6, 78 човека се намират в болница, като 16 от тях са в критично състояние.

Решението влиза в сила в нощта на 22 срещу 23 март. Във всяка област ще работи по един хотел, а в Атина и Солун по три, уточниха от министерството.

105 са заразените с COVID-19 в България

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви допълнителни 3 милиарда евро за подпомагане на икономиката и на работниците, чиито работни места са изложени на риск в резултат на мерките за овладяване на епидемията от коронавирус.

В телевизионно обръщение Мицотакис приветства решението на Европейската централна банка да включи Гърция в схемата за обратно спешни изкупуване на облигации в размер на 750 милиарда евро. Той подчерта ангажимента на правителството да остане на пътя на растежа, въпреки предизвикателствата.

Допълнителните средства от бюджета ще отидат за увеличаване на обезщетението от 800 евро за хора, които са изгубили работните си места поради закриване на бизнеса, както и за такива, които работят в компании, претърпели значителни финансови загуби в хода кризата.

Заради карантината в Банско: Руски туристи чакат специален чартър

Здравните работници и служителите от гражданска защита, които са на първа лини в борбата срещу коронавируса, ще получат великденски бонуси.

Премиерът предупреди, че проблемите все още не са решени. Независимо, че страната е взела своевременно драстични мерки срещу разпространението на вируса, все още не е известно, какъв ще бъде ефектът от него. „Следващите седмици ще са от решително значение за държавата“, подчерта Мицотакис.

Той се обърна към сънародниците си, за да не бъде разрушено всичко изградено до момента, да проявят дисциплина и отговорност. Министър-председателят настоя гражданите да останат по домовете си и да избягват ненужни контакти, за да не се налага да се вземат драстични мерки като ограничаване на движението.

„Почивните дни са времето, когато можем да демонстрираме своята обществена отговорност“, подчерта Мицотакис и препоръча хората да си останат по домовете, да четат, да слушат музика, да гледат филми и да общуват с хората, които обичат. Навън може да се излиза сам за бягане или на разходка. „Вирусът не признава граници и разстояния“, заяви той.

Мицотакис предупреди гражданите да следят само официалната информация и да не се подвеждат по фалшиви новини, тъй като това може да е опасно за физическото и менталното им здраве.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама