За първи път в историята: Затвориха ислямските светини в Мека и Медина

07:05, 20 мар 20 25 2555 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Двете основни светилища на исляма - Голямата джамия в Мека и Джамията на Пророка в Медина в Саудитска Арабия, са затворени за неопределено време поради избухването на пандемията, причинена от коронавирус, съобщи телевизионният канал Al Arabiya днес.

Турция затваря границите си с България и Гърция

"За да се предотврати разпространението на вируса, на правоверните е забранено да влизат и да се молят в светилищата, особено в петък (мюсюлманите смятат петък за главния молитвен ден)", заяви официалният говорител на Главното управление на двете свещени за Исляма джамии Хани бин Хосни Хейдар.

„Мярката, както бе отбелязано, влиза в сила на 20 март и ще остане в сила, докато вирусът „не се оттегли”, добави той.

На 17 март кралство Саудитска Арабия обяви прекратяването на масовите молитви във всички джамии. Изключение беше направено само за двете основни ислямски светилища в Мека и Медина. Сега те се затварят.

В Саудитска Арабия до момента са установени 274 случая на заразени с COVID-19. Като част от мерките за борба с него, в началото на март властите отложиха за неопределено време поклонническите пътувания в кралството.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама