Министерство на културата: Не спирайте да дарявате кръв!

12:20, 20 мар 20 / Култура 25 3111 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Министерство на културата се присъединява към призива на Здравното министерство „Дари кръв - спаси живот!“.

Апелът за кръводаряване идва след като всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармираха за значителен спад на желаещите да дарят кръв.

Значителен спад на желаещите да дарят кръв

"Болниците имат нужда от кръв, за да могат да извършват спешни животоспасяващи операции, кръвопреливане и други манипулации. Присъединяваме се към призива на колегите към кръводарителите да не престават да изпълняват своята мисия - да спасяват човешки животи", заявяват от Министерство на културата. 

Само в София за периода от 01.03. до 15.03.2020 г. броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души – 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739.

От Здравното министерство уточняват, че извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Повече информация за кръводаряването можете да намерите на сайта на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ): https://ncth.bg/ .

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама