След 13-часово заседание: вижте мерките в извънредния закон

22:25, 20 мар 20 / Политика 25 7309 Биляна Иванова
Снимка: БГНЕС

13 часа депутатите дебатираха по закона за извънредното положение, който регламентира мерките и действията на институциите. Законът беше сериозно променен, в сравнение с първоначалния. Между двете четения имаше доста предложения за промени.

Все още липсва краен срок на действие на мерките. Управляващите спориха с опозицията почти по всеки текст, дори по заглавието на закона. Единственият представител на кабинета беше правосъдният министър Данаил Кирилов, който стоически издържа на цялото гласуване. 

Въпреки разгорещените спорове, заседанието приключи с оптимизъм и усмивки. "Да си пожелаем по- кратко време да използваме този закон", заяви Анна Александрова от ГЕРБ. "Започваме парламентарен контрол, колеги- никой да не си тръгва", пошегува се Цвета Караянчева. 

Следихме дебатите през целия ден. Ето важните решения. 

Въвеждането на мерките е в ръцете на здравния министър (кои обекти работят и кои са затворени вече не е изброено конкретно в закона).

Аптеките ще могат да отпускат лекарства без рецепта, само по рецептурна книжка. До отмяната на извънредното положение се забранява износа на лекарства.

Няма да се налагат запори на сметки на болници, заплати и пенсии. Ще бъде осигурен по един дежурен нотариус на 50 хил. души. Спират да текат сроковете по съдебните производства, с изключение на наказателните. Няма да се начисляват лихви и неустойки, ако не се плати вноска по кредит.

Работодателите ще могат да пускат служителите да работят от вкъщи. Без тяхно съгласие обаче могат да използват 1/2 от платения им отпуск в такава ситуация. Ако спре работата на предприятието, работникът има право на брутната си заплата като обезщетение. 

И армията се включва в контрола по спазването на мерките. Решението дали има нужда ще взима Министерски съвет. Военните ще могат да спират превозни средства, докато дойде полицията; да ограничават придвижването на граничните пунктове; да използват физическа сила, ако това е абсолютно необходимо.

Срокът за плащане на битовите сметки се удължава от 10 на 20 дни. Предвидено е и да може да се удължи още по заповед на енергийния министър.

През закона се промени и Наказателния кодекс. Затвор от 1 до 3 години и глоба от 1000 до 10 хил. лева ще бъде наказанието за спекула на пазара по време на извънредното положение. За разпространение на фалшиви новини санкцията ще бъде до 3 години затвор и глоба от 1000 до 10 хил. лева.

НОИ трябва да превежда на работодателите 60% от осигурителния доход на работниците. Това се отнася за фирмите, които са спрели работа заради ситуацията. Парите ще дойдат от фонд "Безработица".

С 6 месеца се удължават: личните документи, шофьорските книжки, документите за пребиваване на чужденци, които изтичат до края на октомври.

Който наруши или не изпълни заповед на здравния министър, ще бъде глобяван с 5 хил. лева. Глобата ще бъде в същия размер, ако пациент не изпълнява карантината.

Срокът за подаване на годишната данъчна декларация се удължава до 30 юни.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.