Компания „Аполо“ произведе и достави първите 1 900 защитни облекла

15:00, 20 мар 20 25 6687 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Аполо е първата компания, която преди 23 години е въвела мембранните водоустойчиви облекла в България, а преди 21 години става и първата Източноевропейска компания с лиценз от Gore-Tex за ловните и спортните си облекла. Гордост за фирмата е, че е единствената компания в света, която постига 100 от 100 възможни точки за качество като доставчик на Швейцарската армия. Тя е една от компаниите за производство и доставка на защитните облекла за медиците ни.

Към днешна дата от компанията съобщават, че вече са произвели и доставили първите 1900 защитни облекла. Фирмата очаква днес или утре новия договор със здравното министерство и доставката на материалите до няколко дни, за да продължи с производството. Това каза пред TOPNOVINI.BG собственикът на фирмата Николай Цветанов.

„Аполо“ произвежда водонепроницаеми защитни облекла, които не пропускат течности, кръв, слюнка, пръски, като по този начин се спира пренасянето на вируси. Oблеклото се прaви oт cпeциaлнa PTFE мeмбрaнa. Тя e изпoлзвaнa зa нaпрaвaтa нa кocтюмa нa първия кocмoнaвт Юрий Гaгaрин, както и на американските астронавти от програмата Аполо.

Мeмбрaнaтa нaпoдoбявa чoвeшкa кoжa. Тя e дишaщa и водонeпрoницaeмa. Ципът нa oблeклoтo cъщo e вoдoнeпрoницaeм. Гащеризоните са леки – 55 гр. на метър е теглото на плата. При изпотяване извън дрехата излиза цялата влага, за да не се образуват гъбични инфекции по кожата на медиците.

снимка: Николай Цветанов 

Фирмата е изработила 1 900 гащеризона и днес приключва поръчката. Ръководството ще подпише днес новите договори. „Във връзка сме с министерството и сме в готовност. При нас има възможност да се правят няколко хиляди облекла на ден, защото разполагаме с няколко собствени и двайсетина партньорски фабрики, в които работят над 2000 работници. Разполагаме с десетки специализирани машини за заваряване на шевовете, което е задължително за тези облекла, за да остане костюмът водонепроницаем“, каза Николай Цветанов.  В България обаче няма производител на мембрана –  тя се внася от Азия и от САЩ.

До този момент „Аполо“ не са приели предложенията за производство на облекла за износ. „Имаме ангажимента да покрием нуждите на българската държава. Имаме интерес от чужбина, но трябва да задоволим нуждите в страната,“ поясни той.

Борисов разпореди: Близо 300 защитни облекла да стигнат до медиците днес

Предприятието все още не произвежда защитни маски. „Изработихме два концептуални модела, които в следващите дни очакваме да бъдат одобрени и пуснати в производство“, уточни собственикът на фирмата.

Служителите на предприятието продължават да работят при спазване на изискванията. Проведен е инструктаж. На всеки час и половина - два хората излизат навън и помещенията се дезинфекцират и проветряват. „Всички работници са с маски и облекла. Контролира се здравословното им състояние, някой да няма близък или познат заболял. Предупредили сме всички, ако някой не се почувства добре, да не идва на работа“, каза собственикът на фирмата. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Cardemepe 04:53, 24 мар 23

It kind of humbles you lasix for edema A DAPI stained tissue section of an Axin2 CreERT2; R26R mTmG embryo at E7

2 FarmFourl 14:45, 10 фев 24

Paige, USA 2022 06 29 07 03 21 where to buy cialis cheap

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама