Изкупено е единственото българско лекарство на хининова основа

19:22, 20 мар 20 25 10982 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

От днес единственото българско лекарство на хининова основа - Аналгин Хин, изчезна от аптечната мрежа и складовете, след като бе обявено, че медикаменти от този тип влияят върху коронавирусната инфекция, съобщи БНР.

Износът на лекарства на хининова основа са забранени. Наши фирми вече имат готовност да произвеждат медикаменти, използвани срещу COVID-19.

В Сливен в една от аптеките следобед лекарството вече бе свършило. Председателят на Съюза на фармацевтите в Сливен Петя Добрева коментира, че лекарството е свършило за час. „И в момента Аналгин Хин изчезна от системата точно за един час. В момента го няма в складовете и го няма и при нас“.

Борисов: Фармацевтите ни ще произвеждат лекарства на хининова основа

Освен Аналгин Хин, в аптечната мрежа се търси и Антистенокардин, като средство срещу коронавирусната инфекция, каза Добрева. „Тръгнаха слухове, че Антистенокардина, когато се взима профилактично, влияе на вируса при грипни епидемии. В момента и с него върви такава тенденция“.

Доколко обаче сочения за панацея днес Аналгин хин помага в превенцията срещу коронавирусната инфекция? „Строго научни доказателства няма или трябва да се търсят в научните лаборатории, които правят подобни изследвания“, обясни Добрева.

Домусчиев за болестта COVID-19

Здравното министерство разпореди лекарства на хининова основа да не напускат страната ни. През 2002 г. се спря продажбата на нашия пазар на аналгин-хинин например. Зеленото хапче от соцминалото беше основен лек срещу грип, настинка, артрит и висока температура. По-късно обаче беше обявено за остаряло и отпадна от употреба. В България то продължава да се произвежда, но за износ.

В същото време швейцарската фармацевтична компания Novartis заяви, че ще дари до 130 милиона дози хидроксихлорохин в подкрепа на глобалния отговор на паnдемията от Covid-19, предаде БТА.

Хидроксихлорохинът и тясно свързаното с него лекарство хлорохин са одобрени през 50-те години на миналия век, основно за лечение на малария. Оттогава са използвани за широк спектър от болести, включително лупус, ревматоиден артрит, синдром на Сьогрен и дори за усложнения от лаймска болест.

Компанията заяви, че до 130 милиона дози от 200 mg ще бъдат дарени до края на май, включително сегашния й запас от 50 милиона дози от 200 mg.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама