1300 безработни са се регистрирали само за ден

09:12, 23 мар 20 / Политика 25 2192 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

„Преди всичко не вреди“ – това е основен принцип в медицината, който трябва да се спазва от всички в тази ситуация". Така социалният министър Деница Сачева коментира ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредните мерки. „Можеше да не се губи времето и доверието на българските граждани. Не можем в
момента заради политическа спекула да влизаме в по-големи кризи. Ще има още няколко дни забавяне по отношение на сроковете, които хората чакат“, отбеляза социалният министър.

"Надявам се законът още днес да бъде поправен", каза още тя.

Димитър Манолов: Безработицата ще се увеличи

Според нея в Закона не се ограничава свободата на словото. „Когато говорим за разпространение на невярна информация за лечение, това е опасно за хората. Дори и за президентството се разпространи невярна информация – за заразени служители“, обясни Сачева.

Системата за социално подпомагане не се осъществява от днес и не е създадена, защото има криза, категорична беше тя. „Над 20 000 получават топъл обяд,  допълнителни мерки има в домовете за възрастните хора“, отбеляза Сачева.

снимка: БГНЕС

Тя съобщи, че се увеличава броят на хората, които се регистрират като безработни. По последни данни от петък по 1300 безработни се регистрират само за този ден.

Част от бизнесите обаче се трансформират и има и търсене на хора. Имаме готовност да подпомогнем обезщетенията за безработица чрез оперативна програмата за развитие на човешките ресурси“, увери Деница Сачева.

Тя потвърди мярката, обявена от правителството за изплащане на 60% от заплатата на тези, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа. „Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата“, категорична беше тя.

По думите й има хора, които не могат да изоставят работата си и за тях се обмисля предложение за защитени детски градини. "Лекарите ще получат обещаните по 1000 лева, част от средствата за тях се намират вече в сметките на Министерството на здравеопазването", съобщи социалният министър.

Отделили сме на първо време 20 млн. лева, но имаме готовност да стигне сумата до 60 млн. лева“, каза Деница Сачева.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама