Борисов: Поръчали сме 1 милион теста за Covid-19

16:24, 23 мар 20 25 3262 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

България е поискала 1 милион теста за COVID-19 в рамките на обща европейска поръчка. Това каза премиерът Бойко Борисов при инспекцията на новия водопровод на Перник в понеделник.

"Днес лично поръчах 1 милион теста, за да тестваме максимум населението, а не както е в момента - само на болни и с проява на симптоми", обясни министър-председателят. 

„БАН и София тех парк пък са събрали текстилния бизнес, за да им представят иновативни филтри за маски. Единият филтър е от активен въглен, направен от костилки, а другият - със сребърни йони“, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов.

На извънредно правителствено заседание беше забранен износът на маски, дезинфектанти и предпазни облекла. 

Забраната подлежеше на нотификация съгласно Директива на Европейския парламент и на Съвета. България нотифицира тази забрана, както направиха и всички други държави- членки на Европейския съюз, които въведоха подобни забрани.

снимка: Министерски съвет 

На 15 март 2020г. влезе в  сила Регламент за изпълнение на Комисията за извършване на износ на определени продукти при условие на представяне на разрешение за износ. С Регламента се цели да се ограничи износът и по този начин да се предотврати евентуален недостиг на предпазни средства, чието търсене се изостри през последните дни и се очаква да продължи да нараства значително в близко бъдеще.

Компания „Аполо“ произведе и достави първите 1 900 защитни облекла

Регламентът предвижда компетентните органи на държавите-членки да издават разрешение за износ извън Съюза на предпазни средства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама