ЕС започва преговори с Македония и Албания

15:58, 23 мар 20 / Свят 25 2746 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Страните на ЕС са постигнали предварително споразумение за започване на преговори за приемане в общността на Албания и Северна Македония, а официално решение за това може да бъде прието още тази седмица.

Основните противници на започване на преговорите - Франция и Холандия, вече са подкрепили това решение. Вече е подготвено проекторешение на Съвета на ЕС по този въпрос и ако никоя от 27-те държави от ЕС не възразява, то ще бъде официално одобрено тази седмица.

ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори преди май

В началото на тази година Европейският съюз промени процедурата за преговори за приемането в ЕС. Ако по-рано началото на тези преговори непременно трябваше да завърши с приемането на държавата и процесът беше напълно необратим, то сега Европейският съюз получи законното право да се откаже от преговорите, да ги спре или да започне отново процеса на преговори по отделни направления в случай на незадоволителни резултати. Въвеждането на тези промени в преговорния процес е позволило да се получи съгласието на Франция и Холандия за започване на преговори с Албания и Северна Македония.

Съветът на ЕС не можа да постигне консенсус относно начало на преговорите с тези страни на 15 октомври миналата година, а впоследствие решение на този въпрос също не беше постигнато на срещата на върха на ЕС, въпреки факта, че преди това Европейската комисия препоръча стартирането на тези преговори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама