Решено: Олимпийските игри се отлагат с една година

14:49, 24 мар 20 / Спорт 25 3610 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Япония поиска едногодишно отлагане на Игрите в Токио 2020 заради глобалната пандемия от коронавирус, и Международният олимпийски комитет се е съгласил, обяви премиерът на страната Шиндзо Абе.

“Предложих отлагането на Олимпиадата в Токио с година и президентът на МОК Томас Бах одобри това на 100%”, каза министър-председателят пред журналисти.

МОК беше под огромен натиск в последните дни да отложи Игрите, насрочени за 24 юли-9 август.

МОК не изключва отлагане на Олимпиадата в Токио

Подготовката на атлетите за Олимпиадата беше нарушена, като много от тях изразиха опасенията си, че се излагат на риск и не могат да тренират пълноценно за събитието. 

Снимка: БГНЕС

Вчера председателят на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори изрази увереност, че Олимпиадата няма да бъде отменена. В същия ден последва интервю на Дик Паунд, в което функционерът твърди, че решение за Олимпиадата вече е взето.

„Въз основа на информацията, която има МОК, бе решено отлагането“, казва Паунд пред вестник „USA Today“. „По-нататъшните параметри не са определени, но игрите няма да стартират на 24 юли, само това знам“, заявява той. 

След интервюто последва реакция от Международния олимпийски комитет.

Снимка: БГНЕС

Оттам обявиха, че членът на организацията Дик Паунд е направил собствена интерпретация на заявлението, касаещо възможното отлагане на Олимпийските игри в Токио заради пандемията от коронавирус.

"Всеки член има право на интерпретация на решението на изпълкома на МОК, което бе обявено в неделя", съобщиха от пресслужбата на МОК в отговор на думите на Паунд. 

Австралия и Канада вече обявиха в понеделник, че няма да участват на Олимпиадата това лято заради рисковете от епидемията. По-рано Олимпийският комитет на САЩ също призова за отлагане на игрите, съобщи Ройтерс.

Столицата на Япония e похарчила около 12.6 млрд. долара за провеждане на Олимпиадата, според последния й бюджет, като според експертите отлагането на форума ще коства на страната 6 млрд. долара в краткосрочен план. Освен това отлагането ще бъде и голям удар за спонсори и големи телевизионни компании, които разчитат на събитието, провеждащо се на всеки четири години, за големи приходи.

Това не е първият път, в който Токио е лишена от провеждане на Игрите в насрочените дати – Япония трябваше да бъде първата азиатска страна-домакин на Игрите през 1940, но се оттегли поради международен натиск заради войната си с Китай. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот! 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама