Лекари в Италия: На края на силите си сме

11:41, 24 мар 20 / Свят 25 2691 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

В италианската болница „Оглио По” 25 от 90-те лекари са заразени с новия коронавирус, което увеличава натиска върху здравата система, която вече е претоваренаот пандемията.

Те и здравните специалисти като тях почти сигурно разпространяват вируса, дори да не са го знаели преди да се нуждаят от лечение или да отидат в изолация, смятат експерти и лекарските профсъюзи. Ситуацията се изостря от факта, че преди месец не са имали достатъчно маски и ръкавици.

Спад на смъртните случаи в Италия

"На края на силите си сме", каза лекарят Романо Паолучи, който се завърна от пенсиониране, за да помага в болница „Оглио По”, която е близо до Кремона, един от най-тежко засегнатите градове в Ломбардия. „Нямаме достатъчно ресурси и особено персонал, защото, наред с други неща, персоналът се разболява”, допълва той, цитиран от БГНЕС.

В Ломбардия, региона с най-много заразени и починали от пандемията, най-малко две болници са се превърнали в огнище на инфекция. Медицинският персонал се заразил от пациентите, и така вирусът бил разпространен в техните общности преди въвеждането на строга карантина.

„Това е един от факторите, допринасящи за такова бързо разпространение на вируса“, казва Джузепе Ремузи, директор на Института за фармакологични изследвания „Марио Негри“. "Пациентите заразиха други пациенти и лекари, които след това излязоха и заразиха други", допълва Ремузи.

Чехия изпраща на Италия около 100 хил. предпазни маски и респиратори

В цялата страна 4 268 здравни работници или 0,4% от общия брой са били заразени с вируса до 20 март, сочат данни на Националния здравен институт.

По думите на Гуидо Маринони, ръководител на асоциация на общопрактикуващите лекари в Бергамо, освен в болниците, ситуяацията била много по-лоша в пенсионните домове, където са заразени 1464 здравни работници.

Ръководителят на правителствения кризисен щаб за борба с пандемията от коронавируса заяви, че Италия се нуждае от 90 милиона маски на месец и "активира всички възможни канали", за да ги получи. Губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана заяви, че е подписал споразумение с Йордания за четири милиона маски. 

В няколко болници и здравни центрове в Милано, публични и частни, служители и синдикати също се оплакват от неадекватни мерки за защита на персонала.

Ръководителят на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели пък предполага, че реалният брой на заразените с коронавирус в страната не е 64 000, а 10 пъти повече"Съотношението между един потвърден случай и 10 нерегистрирани случая е напълно правдоподобно", заяви Боррели.

Той също не отрича, че след няколко дни броят на заразените в страната ще надвиши показателите на Китай.

От началото на епидемията в Италия са заразени почти 64 000 души, от които малко над 6 000 са починалите, а близо 7 500 са излекувани. В Китай, където вълната от инфекции почти спря, броят на заразените надхвърли 81 000, а 3 270 души починаха. В Италия е записан антирекорд, когато за един ден починаха почти 800 души.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама