Медицинският щаб за коронавируса настоява за бързи тестове

14:11, 24 мар 20 25 2744 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Редактор: Даяна Дюлгерова

Новосформираният медицински съвет към правителството няма за цел да влиза в конфронтация с Националния оперативен щаб, гарантира ръководителят му Коста Костов. Целта на съвета била да даде препоръки за диагностика и лечение на Covid-19.

Още на първата си пресконференция обаче новият орган атакува щаба заради липсата на бързи тестове за установяване на коронавирус. На няколко пъти ген. Венцислав Мутафчийски и останалите членове на щаба обясниха, че тези тестове са неточни.

снимка: Министерски съвет 

„Има хора, на които при тестване с ползваните в момента PCR тестове не се открива нищо, защото те не излъчват вируса в околната среда. За да се установи, че са били болни трябва да се направи серологично изследване. Заради това сега много от контактните влизат в графата отрицателен. В момента на практика не знаем къде сме заради липсата на такива тестове. В Южна Корея са направени 190 хил. теста, в Германия на ден по 20 000 теста. Няма как да са тези бавни референтни тестове. Ние в момента използваме тестове за потвърждаване на инфекцията. Независимо от мнението на щаба трябва да положим усилия това тяхно мнение да бъде променено“, заяви доц. Атанас Мангъров, цитиран от „24 часа“.

Медицинският съвет ще изготви алгоритми за ползването на бързите тестове.

Пренасочват над 40 млн. лв. за респиратори, маски и тестове

Зам.-здравният министър Бойко Пенков пък обяви, че в България има 900 инфекциозни легла в отговор на призивите на шефа на щаба ген. Мутафчийски, че капацитетът на „Пирогов“ и ВМА да настаняван пациенти с коронавирус се изчерпва.

Ръководител на щаба е проф. д-р Коста Костов. В състава му са 16 експерти, представители на основните медицински специалности, които имат отношение към диагностиката и лечението на COVID- 19 и неговите усложнения.

Случаите на коронавирус вече са 201

След заповедта от Националния кризисен щаб болниците в страната правят всичко възможно да обособят отделения с реанимация за пациенти с COVID-19.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама