Томислав Дончев: Не може да изядем храната си на втория ден

09:03, 25 мар 20 / Политика 25 2979 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

След здравната епидемиологична криза ще трябва да се справим с последиците на икономическа криза. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Нова телевизия. Той даде пример с икономическите мерки на правителството с думите: "Ако преходът ни в планината е двуседмичен, не може да изядем храната си на втория ден".

Дончев съобщи, че се препрограмират всички оперативни програми. Парите, които пренасочваме към този етап са 600 млн., но ако се наложи ще стигнат до 1 млрд., заяви вицепремиерът.

Осем истории от частния бизнес по време на коронавирус

Той е категоричен, че в момента банките трябва да имат въздух, но и гъвкавост, и достатъчна ликвидна подкрепа.

Аз се надявам в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски. Много по-коректно от страна на банките би било да дадат отсрочки. Банката няма интерес да продаде хотела или бизнеса ви в този момент, посочи Дончев.

Вицепремиерът каза още, че с данъците трябва много да се внимава. Това са нашите пари – взаимоспомагателна каса и ако ние не внасяме пари в нея, няма как да харчим.

Ние може да генерираме дълг, но не трябва да прибягваме към тази мярка автоматично, посочи още Дончев и добави, че най-важното сега е да се покрият всички хипотези.

В какъв свят ще живеем след COVID-19?

Минали са само 10 дни от началото на извънредното положение. Опитваме се да покрием всички ситуации – в случай, че работникът е съкратен, той трябва да бъде записан в бюрото по труда, а в случай, че работодателят иска да запази своите служители – държавата ще покрие 60% от заплатата им, подчерта Дончев.

По думите му, ако спре тежкотоварният трафик, Европа много ще обеднее, а от там и България. Към момента движие има, но има и много забавяния. Може да се стигне и до нов дълг, прогнозира вицепремиерът. 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама