Учените подмладиха човешки клетки

21:36, 25 мар 20 / Култура 25 2608 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Група учени от университета в Станфорд успяха за първи път в историята за подмладят човешки клетки, съобщава списание „Nature“, цитирано от БГНЕС. 

За целта са използвали механизма, прилаган при създаването на стволови клетки. С помощта на специална РНК те са принудили клетката да произведе т.нар. фактори Яманаки – специални белтъчини, които играят важна роля при формирането на ембрионалните клетки.

Защо някои хора стареят по-бавно?

Ако тази процедура бъде приложена спрямо обикновена клетка в продължение на 2 седмици, ще се получи индуцирана плюрипотентна стволова клетка. Учените са се опитали да съкратят този срок, за да отделят от клетката негативните фактори, предизвикващи стареене, като използвали метода само няколко дни.

В хода на експеримента станало ясно, че клетките действително са се „подмладили“ – по много признаци не е било възможно да се различат от по-младите си аналози.

Променила се е картината на експресията на гените – най-вредните участъци в ДНК през младостта биват сдържани от контролиращи системи, които с годините отслабват. Използването на факторите на Яманаки позволило на практика този процес да бъде върнат назад. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама