Банов: Ще преведем нашите хора на другия бряг

09:12, 26 мар 20 / Политика 25 2070 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Имаме екшън план - имаме възможност за преструктуриране на средства, да отворим програми за обезпечаване и подпомагане както на директно самонаети лица през проекти, така и на реализиране на техни спектакли. Това заяви министърът на културата Боил Банов пред БНТ.

При всички положения, ние ще преведем нашите хора на другия бряг“, подчерта той. По думите му е наивно да се мисли, че тази година провеждането на фестивали може да се случи.

Теодор Ушев: Някой подари ли ви тези дни бензин?

Според изчисления на независими артисти около 7 млн. лв ще са необходими за сектора на изкуството по време на извънредното положение и до 16 млн., ако ситуацията остане непроменена до края на годината. Банов обаче подчерта, че продължава анализът какви точно средства ще са необходими. Той обясни, че утре ще се проведе голяма онлайн среща с целия сектор.

„Има една тежка специфика в сектора - не е просто този ден или месец затваряне, от това много страда планирането. За да се изложи една галерия или да се осъществи спектакъл, всичко това е подготовка с месеци наред и сега то отпада, което е много тежък удар. Ще намерим решение със сигурност“, категоричен е министърът.

Министерство на културата: Не спирайте да дарявате кръв!

Снимка: PIXABAY

Банов обясни, че сега най-важното е да се уточни кои са секторите и лицата, които имат нужда от спешна помощ. Той е категоричен, че хората от свободните професии са ключови в областта на изкуството. „За съжаление, в момента всеки може да си позволи да бъде популист - да говори неща, които не знае как ще се случат“, допълни той.

От ЕК малко бягат от срещата на министрите на културата, усеща се в нашите среди един подход пак да се види какво се случва в голямата икономика и културата да се прикачи. Това са проблеми, които са характерни в цяла Европа.

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама