Акцент на деня: Изолацията удължена

17:30, 26 мар 20 25 3686 Шрифт:
Виолета Иванова Автор: Виолета Иванова

Оставаме в изолация до 12 април включително. Срокът на ограничителните мерки срещу коронавируса беше удължен със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Така се удължава забраната за посещения в ресторанти, барове, питейни заведения и игрални и спортни зали, както и големи търговски центрове. В моловете може да работят само аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси. Ресторантите могат да обслужват клиенти само чрез доставки. Всички магазини, извън големите търговски центрове, могат да работят, но при строги мерки за дезинфекция и обслужване на клиенти.

Затворени остават и университетите, училищата, детските градини и яслите. По-рано днес просветният министър Красимир Вълчев отхвърли възможността за нулева учебна година заради пропуснатия материал.

Остава и забраната за събиране на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места.

Работодателите трябва да продължат да организират дистанционна форма на работа, ако това е възможно. Ако обаче служителите трябва да са на работните си места, работодателите са длъжни да спазват строги мерки за дезинфекция и да правят инструктаж на хората за спазване на лична хигиена.

Малко след като Ананиев удължи извънредните мерки, той издаде и друга заповед, с която се облекчава преминаването през контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове.

В заповедта се посочва, през контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица само в случай на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или на негови близки, завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава, когато е различен от неговия постоянен или настоящ адрес, необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от това на постоянния или настоящ адрес на пътуващия, необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост, когато в населеното място по техния постоянен или настоящ адрес няма търговски обекти или аптеки, от които да се снабдят с тези стоки.

На специален режим на работа мина и Народното събрение. Заседания ще има само ако трябва да се гласуват актове във връзка с извънредното положение. Парламентарният контрол ще бъде писмен. Комисиите продължават да работят при спазване на препоръките на оперативния щаб. 

Първият случай на коронавирус в България беше установен на 8 март. Пет дни по-късно беше обявено извънредно положение. 

Общият брой на заразените в страната е 262, оздравелите са 8.

В света случаите на заразени с COVID-19 достигнаха повече от 480 000, смъртните случаи са над 21 000, а излекуваните са вече над 115 000.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама